INTRALIPID 10%, 20% - solutie perfuzabila

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021
Prospect produs: INTRALIPID 10% si 20%








Afisare pentru tiparire
INTRALIPID 10% si 20%
, solutie perfuzabila


combinatii










Descriere: Emulsie lipidica destinata alimentarii pe cale intravenoasa. Intralipid este o emulsie lipidica sterila si apirogena ce se administreaza pe cale intravenoasa in perfuzie. Reprezinta o sursa energetica si de acizi grasi esentiali. Intralipid contine ulei de soia purificat emulsifiat si fosfolipide purificate din ou. Uleiul de soia contine un amestec de trigliceride cu acizi grasi predominant polinesaturati. Fosfolipidele din ou sunt izolate din galbenus. Dimensiunea globulelor lipidice si proprietatile biologice ale Intralipidului sunt similare chilomicronilor.


Compozitie:


Continut
(la 1000 ml)

Intralipid
10%

Intralipid
20%



Ulei de soia

100 g

200 g



Fosfolipide din ou

12 g

12 g



Glicerol anhidru

22,0 g

22,0 g



Apa injectabila

pana la 1000 ml

pana la 1000 ml



pH (aprox.)

8

8



Osmolalitate (mosm/kg apa)

300

350



Continut energetic kcal/ml (kJ/ml)

1,1 (4,6)

2,0 (8,4)





Farmacologie clinica: Intralipid se elimina din circulatie urmand aceleasi cai metabolice ca si chilomicronii si este folosit ca sursa de energie. Intralipid previne carentele de acizi grasi esentiali (CAGE) si corecteaza manifestarile clinice ale acesteia.


Indicatii: Intralipid asigura aportul necesar de energie si acizi grasi esentiali la pacientii care necesita alimentarea pe cale intravenoasa. Intralipid este indicat si in cazul pacientilor cu deficIt de acizi grasi esentiali care nu isi pot mentine sau reface continutul normal de acizi grasi esentiali printr-un aport oral.


Contraindicatii: Intralipid este contraindicat la pacientii in stare de soc acut si la cei cu tulburari severe ale metabolismului lipidic, ca de exemplu hiperlipemie patologica.


Precautii: Intralipid se administreaza cu grija la pacientii cu un metabolism lipidic alterat, ca de exemplu in insuficienta renala, diabet zaharat decompensat, pancreatita, insuficienta hepatica, hipotiroidism (cu hipertrigliceridemie) si septicemie. Administrarea de Intralipid la acesti pacienti impune monitorizarea concentratiilor plasmatice ale trigliceridelor. In cazul pacientilor cu antecedente de hipersensibilitate la uleiul de soia, Intralipid va fi administrat cu mare atentie si numai dupa efectuarea testelor de hipersensibilitate. Intralipid va fi administrat cu precautie la nou-nascuti si prematuri cu hiperbilirubinemie, precum si in cazurile in care este suspectata hipertensiunea pulmonara. La nou-nascuti, in special la prematuri cu nutritie parenterala pe termen lung, se vor monitoriza: numarul trombocitelor, testele hepatice si concentratia plasmatica a trigliceridelor. In caz ca probele de sange au fost recoltate inainte ca grasimile sa se fi eliminat din circulatie, anumiti parametri de laborator pot fi afectati de administrarea de Intralipid (bilirubina, lactat dehidrogenaza, saturarea cu oxigen, Hb etc). La majoritatea pacientilor, grasimile sunt eliminate dupa un interval de 5-6 ore, dupa incetarea perfuziei.


Sarcina si alaptare: La om a fost raportata administrarea eficienta si sigura de Intralipid in perioada de sarcina. Intralipid nu a fost analizat in cadrul studiilor de reproducere efectuate pe animale.


Efecte adverse: Perfuzia cu Intralipid poate produce o crestere a temperaturii corporale (incidenta de
Mod de administrare: Intralipid poate fi perfuzat prin aceeasi vena centrala sau periferica ca si solutiile de glucide/aminoacizi, cu ajutorul unui robinet in forma de Y amplasat aproape de locul injectiei. Intralipid mai poate fi administrat intr-o punga de perfuzie de plastic fara ftalat, ca parte dintr-un amestec ce contine si glucide, aminoacizi, electroliti, vitamine si oligoelemente. Amestecul trebuie sa aiba o stabilitate fizica aprobata conform standardelor Pharmacia & Upjohn. Eliminarea grasimilor: Adulti: Capacitatea de eliminare a grasimilor trebuie testata la pacientii adulti carora li se administreaza Intralipid pe o durata mai mare de o saptamana. Aceasta se face prin recoltarea unei probe de sange inainte de inceperea perfuziei. Elementele celulare sanguine sunt separate de plasma prin centrifugare. Daca plasma are un aspect opalescent, perfuzia trebuie amanata. Sensibilitatea acestei metode permite trecerea nedetectata a unei hipertrigliceridemii si, prin urmare, la pacientii la care o toleranta scazuta la grasimi este probabila, se recomanda determinarea concentratiilor plasmatice ale trigliceridelor. Eliminarea grasimilor se monitorizeaza indeaproape, in situatiile mentionate la capitolul "Precautii". Nou-nascuti si sugari: Capacitatea nou-nascutilor si a sugarilor de a elimina grasimile trebuie verificata in mod regulat. Singura metoda fiabila consta in determinarea nivelului trigliceridelor plasmatice.

Aditivi: Aditivii pot fi adaugati Intralipidului in situatiile in care compatibilitatea a fost demonstrata. Se recomanda urmatorii aditivi: Vitalipid Adult sau Vitalipid Infant. Soluvit. Suplimentarile vor trebui efectuate in conditii aseptice.


Conditii de pastrare: Instructiunile de pastrare sunt trecute pe eticheta. Orice rest de emulsie ramas de la o sticla desigilata se arunca.

Dimensiunile cutiilor: Intralipid 10%: 100 ml sau 500 ml. Intralipid 20%: 100 ml, 250 ml sau 500 ml.

A.P.P.: Producator: Pharmacia & Upjohn

Citeste si despre:

Peritonita bacteriana spontana Peelingul chimic Primul ajutor in cazul febrei la copii Tratamentul febrei la copii Sangele in scaun - hemoragiile digestive Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Hemoragia diverticulara Diferenta dintre radioterapie si chimioterapie 4 solutii pentru un somn lung si odihnitor 10 solutii eficiente pentru combaterea congestiei nazale 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi