INDATER, comprimate filmate cu eliberare prelungita

Prospect

Publicat: 16 Ianuarie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021
Prospect INDATER, comprimate filmate cu eliberare prelungita
  1. Ce este Indater si pentru ce se utilizeaza
  2. Mod de administrare
  3. Atentionari si precautii

Ce este Indater si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Hipertensiune arteriala esentiala.

Mod de administrare

Doza zilnica recomandata este de 1,5 mg indapamida (1 comprimat filmat cu eliberare prelungita Indater SR 1,5 mg), de preferat dimineata.

Doze mai mari nu cresc eficacitatea antihipertensiva a indapamidei, dar pot creste efectul saluretic.

Dozele fiecarui medicament antihipertensiv trebuie stabilite cu precautie, mai ales la inceputul tratamentului.

Comprimatele filmate cu eliberare prelungita Indater SR 1,5 mg se administreaza pe cale orala.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la indapamida, alte sulfonamide sau la oricare dintre excipientii produsului.

Insuficienta renala severa.

Encefalopatie hepatica sau insuficienta hepatica severa.

Hipokaliemie.

Precautii

Concentratia plasmatica a sodiului trebuie masurata inaintea inceperii tratamentului, apoi la intervale de timp regulate. Orice tratament diuretic poate determina hiponatremie, uneori cu consecinte importante. Scaderea concentratiei plasmatice a sodiului poate fi initial asimptomatica, de aceea monitorizarea periodica, chiar mai frecventa in cazul pacientilor varstnici sau cu ciroza hepatica, este obligatorie.

Diureticele tiazidice si inrudite pot sa scada excretia urinara de calciu si pot determina o crestere usoara si tranzitorie a calcemiei. Hipercalcemia persistenta si marcata se poate datora unui hiperparatiroidism nediagnosticat. Tratamentul cu diuretice tiazidice trebuie intrerupt inainte de investigarea functiei paratiroidiene.

Interactiuni medicamentoase

Asocieri nerecomandate:

Asocierea indapamidei cu litiul este nerecomandata deoarece determina cresterea litemiei cu risc de efecte toxice, ca si in cazul unui regim desodat (scade excretia urinara de litiu). Daca totusi este necesara administrarea diureticelor la pacienti tratati cu litiu, se impune monitorizarea litemiei si ajustarea dozelor.

Tratamentul concomitent cu medicamente care pot determina torsada varfurilor - altele decat antiaritmicele - (astemizol, bepridil, eritromicina iv, halofantrina, pentamidina, sultoprida, terfenadina, vincamina) - poate determina torsada varfurilor; hipokaliemia, bradicardia si preexistenta intervalului QT alungit sunt factori favorizanti.

Asocieri care necesita precautie:

Asocierea cu antiinflamatoare nesteroidiene AINS (sistemice) sau salicilati in doze mari impune prudenta deoarece acestea pot sa scada eficacitatea antihipertensiva a indapamidei.

De asemenea, la pacientii deshidratati, asocierea indapamidei cu AINS poate determina insuficienta renala acuta (prin scaderea filtrarii glomerulare). Se recomanda hidratarea pacientului si monitorizarea functiei renale inaintea inceperii tratamentului.

Asocierea cu alte hipokaliemiante: amfotericina B (i.v.), gluco- si mineralocorticoizi (sistemici), tetracosactida, laxative stimulante - creste riscul hipokaliemiei prin efect aditiv.

Se recomanda monitorizarea kaliemiei si corectarea acesteia. Aceste masuri se iau in considerare mai ales in cazul tratamentului digitalic concomitent.

Se recomanda administrarea altor tipuri de laxative.

Tratamentul concomitent cu baclofen necesita atentie deoarece potenteaza efectul antihipertensiv. La initierea tratamentului se recomanda hidratarea pacientului si monitorizarea functiei renale.

Asocierea cu digitalice impune prudenta deoarece hipopotasemia favorizeaza efectele toxice ale digitalicelor. La acesti pacienti se recomanda monitorizarea kaliemiei, EKG-ului si daca este necesar, reevaluarea atitudinii terapeutice.

Asocieri de care trebuie tinut cont:

Asocierea cu diuretice care economisesc potasiu (amilorid, spironolactona, triamteren), desi indicata in anumite cazuri, necesita prudenta deoarece, chiar la dozele recomandate nu exclude aparitia hipopotasemiei sau, la pacientii diabetici sau cu insuficienta renala, a hiperpotasemiei. Se recomanda monitorizarea potasemiei, EKG-ului, eventual reevaluarea tratamentului.

Tratamentul concomitent cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) prezinta risc de hipotensiune arteriala la prima doza si/sau insuficienta renala acuta, daca se incepe tratamentul cu un IECA in prezenta depletiei de natriu (in special la pacientii cu stenoza de artera renala).

Asocierea cu medicamente antiaritmice care determina torsada varfurilor - antiaritmice din grupa I a (chinidina, hidrochinidina, disopiramida), amiodarona, bretilium, sotalol - creste riscul torsadei varfurilor (hipokaliemia, bradicardia si preexistenta un interval QT lung sunt factori predispozanti). Se recomanda prevenirea hipokaliemiei si, daca este necesar, corectarea ei, precum si monitorizarea intervalului QT. In cazul aparitiei torsadei varfurilor, nu se recomanda administrarea de medicamente antiaritmice (control prin pace-maker).

Metformina poate favoriza aparitia acidozei lactice in prezenta insuficientei renale functionale determinata de administrarea de diuretice, in special de diuretice de ansa.

Nu se recomanda administrarea metforminei cand creatininemia depaseste 1,5 mg% (135 micromoli/l) la barbati si 1,2 mg% (110 micromoli/l) la femei.

Administrarea substantelor de contrast iodate impune prudenta la pacientii tratati cu diuretice datorita riscului de insuficienta renala acuta, in special cand sunt administrate doze mari de substante de contrast iodate. Inaintea administrarii acestora se recomanda rehidratarea pacientului.

Tratamentul concomitent cu antidepresive triciclice, neuroleptice, necesita atentie deoarece acestea potenteaza efectul antihipertensiv al indapamidei si creste riscul hipotensiunii arteriale ortostatice (prin efect aditiv).

Administrarea de calciu sau saruri de calciu la pacientii tratati cu diuretice creste riscul de hipercalcemie.

Asocierea cu ciclosporina poate determina cresterea creatininemiei fara modificarea concentratiei plasmatice a ciclosporinei, chiar in absenta depletiei de apa si sodiu.

Administrarea sistemica a corticosteroizilor scade efectul antihipertensiv al indapamidei (prin favorizarea retentiei hidrosaline).

Atentionari speciale

Depletia de kaliu cu hipokaliemie este unul din riscurile majore ale tratamentului cu diuretice tiazidice si inrudite cu acestea. Riscul de instalare a hipokaliemiei (

Citeste si despre:

Intoxicatia cu paracetamol Sindromul neuroleptic malign Indicatiile opioidelor in osteoartrita #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Aerul poluat, pericol pentru sanatatea familiei tale! De ce este important sa ai un purificator aer Diabetul zaharat non-insulino-dependent (DZ de tip II) la copii Accidentul vascular cerebral (AVC) ADHD si pubertatea Tulburarile afective sezoniere
Cere sfatul medicului ×