HARTMAN, solutie perfuzabila

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii:
Este utilizata pentru substitutie hidroelectrolitica in conditiile unui echilibru acido-bazic nemodificat sau in acidoza usoara (cu exceptia acidozei lactice):
- compensarea pierderilor de apa si electroliti determinate de varsaturi persistente, diaree, arsuri pe suprafete extinse, peritonite, infectii severe, etc.
- mentinerea unui volum lichidian extracelular satisfacator si sustinerea volumului circulator in timpul interventiei chirurgicale sau postoperator, compensand temporar nevoia transfuziei de sange
- sustinere volemica initiala in hemoragie, soc sau traumatisme
Contraindicatii:
- insuficienta hepatica severa
- insuficienta renala acuta
- insuficienta cardiaca congestiva sevara, edem pulmonar
- alcaloza metabolica
- acidoza lactica
- hiperhidratare, predominant extracelulara
- hiperkaliemie, hipercalcemie
- asociere cu digitalice si diuretice care economisesc potasiu
Compozitie:
1000 ml de solutie perfuzabila contin:
- clorura de sodiu 6,02 g
- clorura de calciu dihidrat 0,294 g
- clora de potasiu 0,373 g
- lactat de sodiu 3,138
Excipienti: apa pentru preparate injectabile.
Precautii:
Solutia Hartmann va fi administrata cu prudenta in cazuri de insuficienta cardiaca congestiva usoare-moderate, insuficienta circulatorie, tulburari functionale renale sau hepatice si hipoproteinemie, la pacientii aflati sub tratament cu corticosteroizi sau corticotropina, ca si in alte situatii unde este necesara restrictia aportului de sodiu.
Nu poate fi utilizata pentru corectarea deficitelor majore de potasiu si calciu.
Se va administra cu precautie la pacientii foarte tineri sau varstnici.
Atentionari:
Administrarea unei cantitati crescute de solutie impuse monitorizarea echilibrului acidobazic.
Va fi utilizata doar solutia limpede din ambalaj intact.

Volumul total de solutie administrat depinde de starea clinica a pacientului. Se recomanda administrarea de maxim 2.500 ml solutie Hartmann pe zi, in perfuzie i.v. cu o rata de 60 picaturi/min., de exemplu 2,5 ml/kg si ora.
In urgente, viteza administrarii poate fi crescuta pana la 180 picaturi/min.
Cantitatea totala administrata depinde de starea clinica a pacientului.

Ca regula generala, 1/2 din deficitul de fluide va fi compensat in primele 24 ore, cate 1/4 in urmatoarele doua zile, astfel incat deficitul sa fie complet compensat in 72 ore. Se va tine seama si de lichidele care continua sa se piarda si care vor trebui, de asemenea, compensate.

Solutia Hartmann nu trebuie administrata prin acelasi dispozitiv de perfuzie cu sangele, deoarec exista riscul de coagulare, datoriata continului de calciu.
Solutia Hartmann nu trebuie amestecata cu solutii care contin carbonati sau fosfati anorganici, datorita riscului de precipitare.
In cazul in care Solutia Hartmann trebuie amestecata cu alte medicamente, este obligatoriu sa se verifice compatibilitatea, sa se asigure sterilitatea si uniformizarea amestecului. upa realizarea amestecului, aceste trebuie administrat imediat.

Inainte de administrare se verifica flacoanele, care trebuie sa fie intacte, iar solutia trebuie sa fie limpede. Inainte de utilizare trebuie dezinfectat dopul de cauciuc. Nu se utilizeaza flacoanele deterioate, ale caror dopuri au fost perforate anterior sau din care s-a extras lichid.
Produsul se utilizeaza imediat dupa deschiderea ambalajului.
Reactii adverse:
Administrarea Solutia Hartmann conform recomandarilor nu determina reactii adverse.
In caz de supradozaj, administrare prea rapida sau insuficienta renala pot sa apara frison, greata, varsaturi, edeme sau dezechilibre hidroelectronice (hipervolemie, hipernatremie, hiperkalemie, hipercalcemie, hipercloremie) si tulburari ale echilibrului acido- bazic.
In majoritatea cazurilor de supradozaj, intreruperea administrarii este suficienta.
In caz de insuficienta renala, hemodializa poate fi efectuata cu control strict al echilibrului acido-bazic.
Supradozaj:
Supradozajul este putin probabil daca administrarea se face conform instructiunilor.
In caz de supradozaj sunt posibile dezechilibre hidroelectrolitice (hipervolemie, hipermatremie, hiperkalemie, hipercalcemie, hiperclormie) si tulburari ale echilibrului acido-bazic. In cele mai multe cazuri intreruperea administrarii este suficienta.
In caz de insuficienta renala, hemodializa poate fi aplicata cu control strict al echilibrului acido-bazic.
Interactiuni cu alte medicamente:
Interactiuni cu alte produse medicamentoase, alte interactiuni
Legate de continutul in calciu
Asocieri contraindicate:
- digitalice: risc de tulburari de ritm severe, uneori letale
Asocieri de care trebuie sa se tina seama
- diuretice tiazidice: risc de hipercalcemie prin scaderea eliminarii urinare a calciului

Legate de continutul in potasiu
Asocieri contraindicate:
- diuretice care economisesc potasiu (amilorid, canreonat de potasiu, spironolactona,triamteren); risc de hiperkaliemie cu potential de evolutie letala, indeosebi in caz de insuficienta renala (aditia efectelor hiperkaliemiante).
Asocieri nerecomandate:
- cu inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, tacrolimus, risc de hiperkaliemie cu potential de evolutie letala, indeosebi in caz de insuficienta renala (aditia efectelor hiperkaliemiante).
Sarcina si alaptarea:
Solutia Hartmann poate fi administrata in timpul sarcinii si alaptarii, sub supraveghere atenta a echilibrelor hidroelectrolitice si acido-bazice, dar trebuie folosita cu prudenta in toxemia gravidica.

Citeste si despre:

Peritonita bacteriana spontana Peelingul chimic Primul ajutor in cazul febrei la copii Tratamentul febrei la copii Sangele in scaun - hemoragiile digestive Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Hemoragia diverticulara Diferenta dintre radioterapie si chimioterapie 4 solutii pentru un somn lung si odihnitor 10 solutii eficiente pentru combaterea congestiei nazale 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi