Indicatii
Tratamentul infectiilor externe ale globului ocular si anexelor produse de germeni sensibili la gentamicina: conjunctivita, cheratita, cheratoconjunctivita, ulcer cornean, blefarita, blefaroconjunctivita, dacriocistita.
Profilaxia infectiilor chirurgicale oflalmologice.
GENTICOL, solutie oftalmica: se instileaza 1-2 picaturi, de 3-4 ori pe zi, in sacul conjunctival inferior sau dupa sfatul medicului. In cazul infectiilor cu germeni rezistenti doza poate fi crescuta la 1 -2 picaturi de 6-8 pe zi.
Deschideti flaconul tragand capacul in sus, in afara si apoi in jos.
Introduceti picuratorul.
Pentru a utiliza continutul, intai indepartati capacelul protector de plastic, apoi rasturnati flaconul si instilati picaturile apasand pe flacon.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la gentamicina sau la oricare dintre excipienti.
Precautii
Folosirea locala timp indelungat a antibioticelor poate determina cresterea rezistentei microorganismelor.
Atentionari speciale
Daca nu s-au obtinut rezultate terapeutice semnificative dupa o perioada relativ scurta de timp sau daca apar reactii de hipersensibilitate, se impune intreruperea tratamentului si reevaluarea atitudinii terapeutice.
La copii produsul trebuie folosit numai daca este absolut necesar si sub supraveghere medicala atenta.
Genticol solutie oftalmica- contine clorura de benzalconiu care se poate depune in lentilele de contact moi, de aceea Genticol nu trebuie administrat in timpul folosirii acestor lentile.
Lentilele trebuie indepartate inaintea administrarii picaturilor si nu trebuie reaplicate mai devreme de 15 minute.
Interactiuni medicamentoase
Este contraindicata asocierea cu alte aminoglicozide administrate concomitent. Se recomanda evitarea asocierii aminoglicozidelor, chiar si locala, cu polimixine, cefalotina, furosemid, acid etacrinic, amfotericina B, ciclosporina, cisplatina sau cu alte medicamente cu potential nefrotoxic si ototoxic (creste riscul oto- si nefrotoxicitatii).
Antibioticele aminoglicozidice nu trebuie amestecate cu alte medicamente, in special cu antibiotice beta-lactamice (studii in vitro au demonstrat ca se inactiveaza reciproc).
Desi studiile preclinice nu au evidentiat efecte fetotoxice dupa administrarea topica a gentamicinei, produsul se administreaza in timpul sarcinii numai daca este absolut necesar si dupa evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential fetal.
Deoarece nu se stie daca gentamicina administrata local se excreta in lapte si daca exista riscul unor reactii adverse severe la sugari, se va lua in considerare fie intreruperea tratamentului, fie intreruperea alaptarii.
Genticol poate determina ocazional iritatii oculare trecatoare si usoare. Daca in timpul tratamentului apar fenomene de iritatie la locul aplicarii sau reactii alergice tratamentul trebuie intrerupt.
Supradozaj
Datorita concentratiei mici a substantei active si administrarii locale, supradozajul acut este putin probabil. In cazul ingestiei accidentale se instituie tratament simptomatic.
Compozitie
100 ml solutie oftalmica contin gentamicina 300 mg sub forma dd sulfat de gentamicina si excipienti: monohidrogenofosfat de sodiu, dihidrogenolosfat de sodiu, clorura de benzalconiu, clorura de sodiu, apa purificata.
Ambalaj
GENTICOL, solutie oftalmica
Cutie cu un flacon a 10 ml solutie oftalmica.