Fendrix

Prospect

Publicat: 26 Ianuarie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Fendrix si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Fendrix este un vaccin. vaccinurile actioneaza prin invatarea sistemului imunitar (mecanismul natural de aparare al organismului) cum sa se apere impotriva bolilor. Fendrix contine cantitati mici din antigenul de suprafata al virusului hepatitic B (proteine aflate la suprafata virusului). Dupa ce pacientul este vaccinat, sistemul imunitar recunoaste antigenii de suprafata drept straini si produce anticorpi impotriva lor. In viitor, cand sistemul imunitar este expus din nou virusului hepatitic B, va fi capabil sa produca anticorpi mai repede.

Anticorpii vor ajuta la protejarea impotriva bolii cauzate de virus. Antigenii de suprafata sunt produsi printr-o metoda cunoscuta sub denumirea de tehnologia adn-ului recombinant: Acestia sunt produsi de o levura care a primit o gena (ADN), devenind astfel capabila de producerea acestor proteine. Substanta activa din Fendrix se gaseste si in alte vaccinuri autorizate de mai multi ani in Uniunea Europeana (UE).

In Fendrix, substanta activa este folosita impreuna cu un sistem adjuvant care contine MPL (monofosforil lipid), o substanta lipidica bacteriana purificata si un compus de aluminiu. Acest sistem intensifica raspunsul sistemului imunitar, ceea ce este util pentru situatiile in care vaccinurile sunt folosite la pacientii care au un raspuns mai slab, cum sunt cei cu afectiuni renale.

Fendrix este utilizat pentru protejarea pacientilor cu afectiuni renale impotriva hepatitei B (o boala a ficatului cauzata de infectia cu virusul hepatitei B). Poate fi utilizat la pacienti incepand cu varsta de 15 ani, inclusiv la pacientii care necesita hemodializa (o tehnica de purificare a sangelui utilizata la bolnavii de rinichi). Vaccinul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Mod de administrare

Schema de vaccinare recomandata pentru Fendrix este de patru doze. Intre prima si a doua injectare si intre a doua si a treia injectare trebuie sa treaca o perioada de o luna. A patra injectare se administreaza la patru luni de la cea de-a treia. Pentru persoanele care primesc prima doza, se recomanda efectuarea completa a schemei de vaccinare cu Fendrix. Vaccinul se injecteaza intramuscular in muschiul umarului. Conform recomandarilor oficiale, se poate administra o doza de rapel de Fendrix.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Fendrix nu trebuie utilizat la persoanele care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la substanta activa sau la oricare dintre celelalte ingrediente. De asemenea, este interzisa administrarea la persoanele care au prezentat o reactie alergica dupa administrarea unui vaccin impotriva hepatitei B. Este interzisa administrarea sa la pacientii cu febra inalta brusc instalata.

Reactii adverse posibile

Cele mai frecvente efecte secundare in urma administrarii Fendrix (intalnite la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt: dureri de cap, durere, inrosire si inflamatie la locul de injectare si fatigabilitate (oboseala). Pentru lista completa a efectelor secundare raportate asociate cu Fendrix, a se consulta prospectul.

Informatii suplimentare

Compozitie

Fendrix este un vaccin disponibil sub forma de suspensie injectabila. Contine ca substanta activa componente ale virusului hepatitic B.

Citeste si despre:

Cancerul de san - importanta screeningului si tratamente inovative MedLife continua expansiunea la nivel national si inaugureaza primul spital multidisciplinar din regiunea Oltenia Alergiile si aerul uscat din interior: Cum sa gestionezi disconfortul respirator Nodulii tiroidieni: cauze, diagnostic si tratament detaliat Premiera nationala: echipa Spitalului MedLife Polisano Sibiu a efectuat cu succes prima mastectomie bilaterala robotica cu sistemul daVinci Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Lordoza lombara: cauze, simptome si optiuni de tratament Sindromul de disparitie a cailor biliare Hipoventilatia sau depresia respiratorie Biopsia - cum se obtine si rolul ei in oncologia moderna Lipodistrofia: diagnostic si tratament