FAMVIR, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Famvir si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Famciclovirul este forma orala a penciclovirului. Famciclovirul este rapid convertit in vivo in penciclovir, care are activitate in vivo si in vitro impotriva herpesvirusurilor umane, incluzand virusurile Herpes simplex (tip 1 si 2) si virusul Varicella zoster. Efectul antiviral al administrarii orale de famciclovir a fost demonstrat pe mai multe modele animale; acest efect se datoreste conversiei in vivo la penciclovir. In celulele infectate cu virus, penciclovirul este rapid si eficient convertit in trifosfat (transformare mediata de timidinkinaza virala). Trifosfatul de penciclovir persista in celulele infectate peste 12 ore si inhiba replicarea ADN-ului viral, avand un timp de injumatatire de 9, 10 si 20 de ore in celulele infectate cu virusul Varicella zoster, cu virusurile Herpes simplex tip 1 si, respectiv, Herpes simplex tip 2. In celulele neinfectate tratate cu penciclovir, concentratia de trifosfat de penciclovir este slab detectabila. Deci, este putin probabil ca celulele neinfectate sa fie afectate de concentratiile terapeutice ale penciclovirului. Penciclovirul s-a dovedit activ impotriva tulpinilor aciclovir-rezistente, recent izolate, de virus Herpes simplex, care contin o ADN-polimeraza alterata. Intr-un studiu privind tratamentul herpesului genital recurent, in care pacientilor imunocompetenti li s-a administrat famciclovir timp de 4 luni, nu s-au inregistrat fenomene de rezistenta in izolatele provenite de la 71 de pacienti. Un studiu placebo controlat, cuprinzand pacienti cu imunodeficit datorat HIV, famciclovirul in doze de 500 mg de doua ori pe zi a micsorat proportia de zile simptomatice si asimptomatice si in care VHS era prezent in organism.

Famvir (famciclovir) este indicat in tratamentul formei acute a infectiei cu Herpes zoster si pentru reducerea perioadei de disconfort data de nevralgia postherpetica, care poate aparea la pacientii considerati cu risc de dezvoltare a acestei complicatii. Famvir (famciclovir) este indicat in tratamentul formei acute de herpes genital si al herpesului genital recurent.

Mod de administrare

Administrare orala:

Infectiile cu Herpes zoster.

Adulti: 250 mg de 3 ori pe zi, timp de 7 zile. Pentru pacientii considerati cu risc de dezvoltare a nevralgiei postherpetice se recomanda 500 mg de 3 ori pe zi, timp de 7 zile. Tratamentul trebuie instituit cat mai devreme posibil in cursul bolii, prompt dupa stabilirea diagnosticului. Infectiile genitale herpetice, primul episod.

Adulti: 250 mg de 3 ori pe zi, timp de 5 zile. Inceperea tratamentului este recomandata cat mai repede dupa aparitia leziunilor. Infectiile genitale herpetice recurente.

Adulti: 250 mg de 2 ori pe zi. Durata tratamentului depinde de severitatea bolii. Terapia trebuie reevaluata la 12 luni, pentru a observa orice modificare in evolutia naturala a bolii. Doza de 500 mg de 2 ori pe zi s-a dovedit eficace la pacientii infectati cu HIV.

Varstnici: Nu sunt necesare modificari de dozaj, decat in prezenta tulburarilor functionale renale.

Tulburari renale: O atentie speciala trebuie acordata dozajului la pacientii cu tulburari ale functiei renale, deoarece clearance-ul de penciclovir este in relatie directa cu reducerea functiei renale.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate cunoscuta la famciclovir.

Precautii

O atentie speciala trebuie acordata pacientilor cu tulburari functionale renale si o ajustare a dozelor poate fi necesara (vezi "Posologie si mod de administrare"). Nu sunt necesare precautii speciale pentru pacientii varstnici sau pentru cei cu deficiente hepatice. Herpesul genital este o afectiune cu transmitere sexuala, riscul transmiterii bolii fiind crescut in timpul episoadelor acute. Pacientii trebuie sa intrerupa orice relatie sexuala cand simptomele bolii sunt prezente, chiar daca tratamentul antiviral a fost instituit. In cursul tratamentului cu agenti antivirali, frecventa prezentei virusului a fost redusa semnificativ. Totusi, riscul transmiterii este posibil, cel putin teoretic. De aceea, pacientii trebuie sa evite prin masuri adecvate relatiile sexuale.

Interactiuni medicamentoase

Nu au fost identificate interactiuni farmacocinetice clinic semnificative. Probenecidul si alte medicamente care afecteaza fiziologia renala pot afecta nivelele plasmatice ale penciclovirului.
Sarcina si alaptare

Desi studiile pe animale nu au aratat efecte embriotoxice sau teratogene ale tratamentului cu famciclovir sau penciclovir, siguranta tratamentului cu Famvir in timpul sarcinii umane nu a fost stabilita. Famvir trebuie totusi evitat in timpul sarcinii sau alaptarii si folosit numai daca potentialul beneficiu al tratamentului depaseste orice risc posibil. Studiile pe sobolani au aratat ca penciclovirul este excretat in laptele femelelor care alapteaza, dupa administrarea orala de famciclovir. Nu exista informatii asupra excretiei produsului in laptele matern uman.

Reactii adverse posibile

Studiile efectuate au evidentiat ca famciclovirul este bine tolerat de pacienti. In studiile clinice au fost raportate cefalee si greata. In general, acestea au fost de intensitate mica sau moderata si au aparut cu o incidenta similara la pacientii care au primit tratament placebo. In studii post-marketing, au mai fost semnalate rar: voma, vertij, halucinatii si stari confuzionale, predominant la persoane varstnice.

Supradozare

Nu au fost raportate supradozaje acute cu Famvir. Terapia simptomatica si cea de sustinere trebuie sa fie adecvate. S-a observat insuficienta renala acuta la pacientii cu boli renale de fond, la care dozajul famciclovirului nu a fost redus conform functiei renale. Penciclovirul este dializabil: concentratiile plasmatice sunt reduse cu aproximativ 75% in urmatoarele 4 ore dupa dializa.

Informatii suplimentare

Ambalaj

Comprimate albe, rotunde, filmate - Tiltab, fiecare continand 125 mg sau 250 mg famciclovir. Comprimatul este inscriptionat Famvir pe o parte si 125 sau 250 pe cealalta parte.

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa