ESTIVAL, sirop

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Estival si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Afectiuni acute si cronice ale aparatului respirator insotite de hipersecretie bronsica.

Mod de administrare

Adulti si adolescenti peste 15 ani: doza recomandata este de 15 ml (o lingura) sirop Estival (750 mg carbocisteina) de 3 ori pe zi.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la carbocisteina sau la oricare dintre excipientii produsului, indeosebi la p-hidroxibenzoat de metil sau la alte saruri de p-hidroxibenzoat. Copii si adolescenti sub 15 ani.

Precautii

Incepand din prima zi de tratament, poate fi observata o crestere a expectoratiei datorata unei ameliorari a eliminarii secretiilor bronsice.

Nu se justifica asocierea cu un antitusiv si/sau cu o substanta antisecretorie (cu actiune atropinica).

Interactiuni medicamentoase

In prezent, nu se cunosc incompatibilitati intre administrarea carbocisteinei si a celor mai utilizate medicamente pentru tratamentul afectiunilor cailor respiratorii superioare si inferioare. Acelasi lucru este valabil si in ceea ce priveste incompatibilitatea cu alimentele. De asemenea, produsul nu modifica valorile testelor de laborator.

Datorita continutului de alcool etilic al medicamentului, este necesara prudenta la asocierea cu:

- disulfiram si alte substante cu efect asemanator : cefamanadol, cefoperazina, latamonef (cefalosporina), cloramfenicol, clorpropamida, glibenclamida, glipizida, tolbutamida (sulfamida antidiabetica), griseofulvina (antifungic), 5-nitroimidazoli (imidazol, tinidazol, ornidazol), ketoconazol, procarbazina (citostatic).

- deprimante ale sistemului nervos central.

Atentionari speciale

Este necesara prudenta la pacientii cu ulcer gastric sau duodenal.

Estival contine 6,25 g zahar la 15 ml sirop: trebuie sa se tina cont de acest fapt atunci cand se prescrie Estival la pacientii cu diabet zaharat sau la cei care urmeaza o dieta hipocalorica. De asemenea, trebuie sa se tina cont de continutul de sodiu la pacienti care urmeaza o dieta hiposodata.

Sarcina si alaptarea

Studiile efectuate la animale nu au evidentiat efecte teratogene. Pana in prezent, in clinica nu a fost raportat nici un efect malformativ sau fetotoxic specific. Carbocisteina trebuie utilizata in timpul sarcinii numai daca este absolut necesar.

Nu exista informatii disponibile referitoare la trecerea carbocisteinei in laptele matern. Cu toate acestea, datorita toxicitatii sale scazute, in cazul unui tratament la mama cu acest medicament, riscul potential pentru sugar pare neglijabil, permitand alaptarea.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Produsul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Reactii adverse

La doze mari se poate observa uneori aparitia de fenomene de intoleranta digestiva (epigastralgii, greata, diaree), caz in care se recomanda scaderea dozei. Foarte rar, au fost raportate eruptii cutanate.

Supradozaj

In cazul unui supradozaj cu exacerbarea reactiilor adverse, lavajul gastric se poate dovedi util, urmat de tratament adjuvant sub supraveghere medicala. Nu exista un antidot specific.

Cum se pastreaza Estival

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original. A se utiliza in maxim 7 zile de la prima deschidere a flaconului. A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un ml sirop contine carbocisteina 50 mg i excipienti: sorbitol, clorura de sodiu, p- hidroxibenzoat de metil sodic, aroma de zmeura, etanol, hidroxid de sodiu, zahar, apa purificata.

Ambalaj

Cutie cu un flacon din PVC de culoare bruna a 120 ml sirop.

Fabricant

Specifar S.A., Grecia

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Specifar S.A. Pharmaceuticals, 11 Vanizelou Street 12351, Atena, Grecia

Data ultimei verificari a prospectului - Iunie 2004

Citeste si despre:

Recuperarea dupa interventiile ortopedice majore Nutritia si recuperarea medicala, o combinatie esentiala Terapia cognitiv-comportamentala cu focus pe trauma pentru copii si adolescenti Agranulocitoza: cauze si tratament Placerea, durerea si creierul: Ingrediente naturale pentru sanatatea mintala Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Virusul HMPV: un virus respirator periculos care se raspandeste rapid in Europa Gripa: Ghid complet pentru preventie, diagnostic si tratament Mezoteliomul cat de rar este si cum il tratam Sarbatori fericite si sanatoase: Cum sa mentii echilibrul intre distractie si sanatate in perioada festiva Terapii inovatoare in tratamentul leucemiei si al limfoamelor