Indicatii
Enterol este utilizeaza in:
- tratamentul diareei infectioase acute la adult si copil;
- prevenirea si tratamentul colitei sl diareei determinate de consumul de antibiotice;
- asociere cu vancomicina/metronidazol pentru prevenirea recurentei bolilor produse de clostridium difficile;
- prevenirea diareei determinate de nutritia enterala;
- tratamentul sindromului colonului iritabil.
Doza recomandata este de 1-2 capsule Enterol 250 de 1 -2 ori pe zi.
Capsulele se pot inghiti cu apa sau se pot deschide turnand continutul in putina bautura racoritoare indulcita (zaharul trebuie fiert) sau alimente sau, dupa caz, in biberon.
La copiii sub 6 ani nu este recomandata inghitirea capsulelor (risc de aspiratie), ci deschiderea si turnarea continutului in bautura sau alimente.
Contraindicatii
Nu luati Enterol daca veti:
- hipersensibilitate la oricare dintre componentii produsului;
- pacientii cu cateter venos central.
Precautii
Enterol 250 contine celule vii. Acest medicament nu trebuie combinat cu bauturi sau cu alimente fierbinti (peste 50 grade Celsius)sau foarte reci sau cu alcool etilic.
Tratamentul cu Sachromyces boulardii nu inlocuieste rehidratarea cand aceasta este necesara. Doza de rehidratare si calea de adminstrare (orala) trebuie adaptate la severitatea diareei, la varsta si starea de sanatate a pacientului.
Pacientul trebuie sa tina cont de necesitatea consumului abundent de lichide sarate sau indulcite (zaharul trebuie fiert) pentru a compensa pierderile datorate diareei (la adult aportul lichidian mediu este dev 2 l pe zi). De asemenea, in timpul diareei regimul alimentar trebuie sa excluda anumite alimente, in special, cruditati, legume si fructe, alimente picante, precum si alimente si bauturi reci sa contina mai ales friptura la gratar si orez.
Atentionari
Daca dupa 2 zile de tratament, diareea persista - conduita terapeutica trebuie reevaluata si trebuie avuta in vedere rehidratarea pe cale intravenoasa.
Interactiuni medicamentoase
Datorita naturii sale fungice, Enterol 250 nu trebuie administrat simultan cu medicamente antifungice orale sau sistemice.
In studiile efectuate la animale nu s-a evidentiat un potential teratogen. Pana in prezent in clinica nu au fost raportate efecte fetotoxice sau malformative. Datorita datelor insuficiente se recomanda evitarea utilizarii acestui medicament in timpul sarcinii si alaptarii.
Sachromyces boulardii este un organism asociat cu risc de infectie fungica sistemica: cazuri rare de fungemie au fost raportate la pacienti cu stare grava, spitalizati, cel mai adesea pentru boli gastro-intestinale cu cateter venos central.
Compozitie
O capsula contine Sachromyces boulardii liofilizat 282,5 mg (contine capsule de Sachromyces boulardii liofiliza 250 mg) si excipienti: liofilizatul: lactoza monohidrat, stearat de magneziu, capsula: gelatina, dioxid de titan (E 171).
Ambalaj
Cutie cu un flacon a 10 capsule.