ENDOTELON 50 mg, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Endotelon si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Ameliorarea simptomelor asociate tulburarilor circulatorii din insuficienta veno-limfatica (picioare grele, dureri sau senzatii dureroase de picioare obosite inainte de culcare).
Tratamentul adjuvant al limfedemului (umflarea bratului) si al simptomelor de tensiune cutanata consecutive tratamentului radiochirurgical al sanului, ca terapie asociata metodelor fizicale. Propus in tratamentul tulburarilor circulatorii care afecteaza retina si/sau coroida (fiind posibila si asocierea cu tratamente etiologice specifice). Endotelon 150 mg: Tratamentul manifestarilor functionale ale insuficientei veno-limfatice ( picioare grele, dureri sau senzatii dureroase de picioare obosite inainte de culcare). Tratamentul limfedemului (umflarea bratului) consecutiv terapiei radiochirurgicale a sanului: asociat metodelor fizice si in mod deosebit compresiei elastice adecvate, utilizat ca terapie unica, la pacientii care nu pot beneficia de tratamentul fizic (tratamentul standard de prima linie al limfedemului).

Mod de administare

Endotelon 50 mg: in insuficienta veno-limfatica: 300 mg/zi (cate 3 comprimate dimineata si seara), in tratament discontinuu (20 de zile/luna); in limfedem: 300 mg/zi (cate 3 comprimate dimineata si seara), in tratament continuu; in oftalmologie: 100150 mg zilnic (2 sau 3 comprimate pe zi). Endotelon 150 mg: in insuficienta veno-limfatica: 300 mg/zi (cate 1 comprimat dimineata si seara), in tratament discontinuu (20 de zile/luna); in limfedem: 300 mg/zi (cate 1 comprimat dimineata si seara), in tratament continuu. Comprimatele se iau intre mese.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate (alergie) la oligomeri procianidolici sau la unul dintre excipienti.

Precautii

Acest tratament are eficienta maxima daca se asociaza cu un mod de viata sanatos: se recomanda evitarea expunerilor la soare, a caldurii excesive, a ortostatismului (statului in picioare) prelungit, a excesului ponderal.

Sunt favorabile: mersul pe jos si utilizarea de ciorapi compresivi adecvati. Daca simptomele locale persista sau apar noi manifestari ce ar putea fi legate de o patologie vasculara nediagnosticata (echimoze, purpura etc.), conduita terapeutica trebuie reevaluata.

Interactiuni medicamentoase

Nici un fel de interactiune medicamentoasa nu a fost dovedita pana in prezent.

Sarcina si alaptarea

Sarcina: Este cunoscut ca substantele responsabile de malformatii la specia umana s-au dovedit teratogene in studiile preclinice efectuate pe specii animale. Studiile farmacologice experimentale efectuate cu acest medicament nu au relevat efecte teratogene. In experienta clinica nici un efect fetotoxic nu s-a inregistrat pana la aceasta data.

Cu toate acestea, informatiile cu privire la femeile gravide si la nou-nascutii care au fost expusi la aceasta medicatie nu sunt suficiente pentru a exclude total orice risc potential. Prin urmare, este preferabil sa nu se utilizeze oligomeri procianidolici in timpul sarcinii.

Alaptare: In absenta datelor cu privire la trecerea acestui medicament in laptele matern, utilizarea sa va fi evitata in timpul alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu exista.

Reactii adverse posibile

Manifestari alergice: In rare cazuri au fost raportate efecte dermatologice cum ar fi: urticarie, rash cu sau fara prurit, fotosensibilizare, eczema. Aceste efecte sunt reversibile la intreruperea tratamentului. Foarte rare cazuri de angioedem. Efecte gastrointestinale: rar gastralgii, greata, diaree. Foarte rar cefalee (durere de cap).

Supradozare

Nu au fost raportate cazuri pana in prezent.

Informatii suplimentare

Compozitie

Fiecare comprimat filmat gastrorezistent contine:
Extract purificat din samanta de struguri standardizat in oligomeri procianidolici*
50 mg sau 150 mg

Excipienti (celuloza microcristalina, siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, celuloza acetoftalat,

etil-dietil-ftalat, sucroza, gelatina, acacia, dioxid de titan, talc, oxid galben de fier)

*Compozitia extractului din samanta de struguri standardizat in oligomeri procianidolici: Oligomerii procianidolici constituie principiul activ al extractului hidrosolubil preparat din samanta de struguri (Vitis vinifera). Acest extract contine in principal oligomeri hidrosolubili ai procianidolului, insotiti de monomeri, (+) catehine si (-) epicatehine. Indicele procianidolic nu este mai mic de 80, i.e. 7% clorura de cianidol potentiala, exprimata prin raportare la substanta uscata.

Ambalaj

Cutie cu 20 comprimate gastrorezistente in blister. Valabilitate: Nu utilizati dupa data limita inscriptionata pe ambalaj.

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa