DONA, pulbere pentru solutie orala

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

ce este dona si pentru ce se utilizeaza

indicatii

dona contine ca substanta activa sulfatul de glucozamina, care apartine grupului numit alte medicamente antireumatice si antiinflamatoare nesteroidiene.

glucozamina este o substanta naturala produsa in corpul uman, necesara pentru lichidul si cartilajul articulatiilor.

dona este un medicament utilizat pentru ameliorarea simptomelor osteoartritei genunchiului cu intensitate usoara si moderata.

osteoartrita este un tip de degenerare a articulatiei, avand urmatoarele simptome: rigiditate (dupa somn sau repaus prelungit), durere la miscare (de exemplu, la urcarea scarilor sau la mersul pe suprafete neregulate), dar care dispare in repaus.
mod de administrare

utilizati intotdeauna dona exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

adulti

doza este un plic de dona o data pe zi.

pacienti varstnici

nu este necesara ajustarea dozei.

pacienti cu insuficienta renala si/sau hepatica

nu se pot face recomandari privind doza la pacientii cu insuficienta renala si/sau hepatica, deoarece nu s-au efectuat studii la aceasta categorie de pacienti.

copii si adolescenti

dona nu trebuie utilizat la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani.

glucozamina nu este indicata in tratamentul durerii acute. este posibil ca ameliorarea simptomelor (in special a durerii) sa nu fie resimtita decat dupa cateva saptamani de tratament, sau, in unele cazuri, chiar mai tarziu. daca dupa 2-3 luni nu prezentati nicio ameliorare a simptomelor, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului, deoarece, in acest caz, continuarea tratamentului cu glucozamina va fi reevaluata.

pentru administrare orala. se va administra continutul unui plic (dizolvat intr-un pahar de apa) o data pe zi, de preferinta in timpul mesei.

daca utilizati mai mult decat trebuie din dona

daca utilizati mai multe plicuri decat vi s-a recomandat, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului sau sa va prezentati la unitatea de primire a urgentelor de la cel mai apropiat spital. semnele si simptomele supradozajului cu glucozamina pot include dureri de cap, ameteala, confuzie, dureri articulare, greata, varsaturi, diaree sau constipatie. daca apar semne de supradozaj, intrerupeti tratamentul cu glucozamina.

daca uitati sa utilizati dona

nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

daca incetati sa utilizati dona

este posibil sa reapara simptomele afectiunii dumneavoastra daca incetati tratamentul cu dona.

daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
atentionari si precautii

contraindicatii

nu utilizati dona

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la glucozamina sau la oricare dintre celelalte componente ale dona.

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la crustacee, deoarece substanta activa, glucozamina, se obtine din crustacee.

precautii

aveti grija deosebita cand utilizati dona

adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a lua dona:

- daca aveti toleranta scazuta la glucoza; este posibil ca la inceputul tratamentului medicul sa va solicite sa efectuati teste de laborator, pentru a va determina nivelurile glicemiei.

- daca suferiti de insuficienta renala sau hepatica.

- daca suferiti de astm bronsic. la inceperea tratamentului cu glucozamina, trebuie sa fiti informat cu privire la o posibila agravare a simptomelor astmului bronsic.

interactiuni medicamentoase

va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

este deosebit de important sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati oricare dintre urmatoarele medicamente:

- tetracicline (antibiotice utilizate impotriva infectiilor).

- warfarina sau alte medicamente similare (anticoagulante utilizate pentru prevenirea coagularii sangelui). efectul acestor anticoagulante poate fi amplificat in cazul administrarii concomitente cu glucozamina. de aceea, pacientii tratati concomitent cu aceste medicamente si glucozamina vor fi monitorizati cu foarte mare atentie atat la inceperea, cat si la incheierea tratamentului cu glucozamina.

utilizarea dona cu alimente si bauturi

luati dona de preferinta in timpul mesei.
sarcina si alaptarea

adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

nu trebuie sa utilizati dona in timpul sarcinii.

nu se recomanda sa utilizati dona in perioada alaptarii.
conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. daca dupa ce ati inceput sa luati dona, prezentati dureri de cap, somnolenta sau tulburari ale vederii, nu trebuie sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje.

informatii importante privind unele componente ale dona

acest medicament contine aspartam (e951), o sursa de fenilalanina. poate fi daunator pentru persoanele cu fenilcetonurie.

acest medicament contine sorbitol (e420). daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, adresati-va medicului inainte de a lua acest medicament.

acest medicament contine 151 mg sodiu. va rugam sa luati in considerare acest lucru daca urmati o dieta cu restrictie de sodiu.
reactii adverse posibile

ca toate medicamentele, dona poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

reactiile adverse raportate au fost trecatoare, usoare ca severitate si sunt clasificate in functie de frecventa de aparitie astfel:

reactii adverse frecvente (1-10%):

tulburari gastrointestinale: dureri gastrice, greata, flatulenta, constipatie, diaree, dispepsie. tulburari ale sistemului nervos: dureri de cap, somnolenta.

reactii adverse mai putin frecvente (0,1-1%):

afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat: eritem, mancarime, eruptie pe piele. s-au raportat reactii alergice, tulburari ale vederii si caderea parului.

daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
cum se pastreaza dona

a nu se lasa la indemana si vederea copiilor. a se pastra la temperaturi sub 30 grade celsius, in ambalajul original.

nu utilizati dona dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa exp. data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
informatii suplimentare

compozitie

- substanta activa este sulfatul de glucozamina. un plic unidoza contine sulfat de glucozamina 1500 mg sub forma de sulfat de glucozamina cristalin 1884 mg.

- celelalte componente sunt: aspartam (e951), sorbitol (e420), macrogol 4000, acid citric anhidru.

ambalaj

dona este o pulbere cristalina, de culoare alba, inodora.

ambalata in cutii cu 20 plicuri unidoza continand pulbere pentru solutie orala.

detinatorul autorizatiei de punere pe piata

rottapharm s.p.a.

galleria ...e 5, 20122 milano, italia

fabricant

rottapharm ltd.

damastown industrial park, mulhuddart, dublin 15, irlanda

acest prospect a fost aprobat in septembrie 2009

Citeste si despre:

Gripa: e mai bine sa o previi, nu astepta sa o tratezi! Tu stii sa te speli corect pe dinti? Reguli esentiale pentru o igiena orala sanatoasa Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Pregatirea pentru interventia chirurgicala Donarea de sange si avantajele ei pentru sanatate Remedii de ajutor pentru drenajul sinusurilor