DIABREZIDE, comprimate

Prospect

Publicat: 05 Ianuarie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Diabrezide si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Diabrezide contine un derivat de sulfoniluree utilizat in tratamentul diabetului zaharat insulino-independent (diabet zaharat de tip II), inclusiv a formelor clinice cu complicatii vasculare, in asociere cu o dieta adecvata, atunci cand tratamentul dietetic singur nu este suficient pentru a restabili valorile normale ale glicemiei.

Mod de administrare

Utilizati mereu Diabrezide exact asa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra. Daca nu sunteti sigur cum trebuie utilizat Diabrezide adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Doza totala zilnica poate sa varieze intre ^-4 comprimate in functie de raspunsul terapeutic si va fi stabilita si ajustata de catre medicul dumneavoastra. Doza obisnuita de intretinere este de 1-2 comprimate, administrata in 2 prize inainte de micul dejun si inainte de cina. Comprimatele trebuie inghitite cu un pahar cu apa, preferabil cu cel putin 30 minute inainte de masa.

De obicei, tratamentul diabetului zaharat dureaza toata viata. Daca utilizati mai mult Diabrezide decat ar fi trebuit:

In cazul producerii supradozajului, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau prezentati- va imediat la camera de garda a celui mai apropiat spital. Simptomele asteptate sa se produca in cazul unui supradozaj sunt cele ce apar in cazul scaderii glicemiei (transpiratie brusca, paloare, tremor, frecventa cardiaca crescuta, tulburari trecatoare ale vorbirii si vederii) si pot fi tratate prin consumul de glucoza sau de bauturi dulci. Pentru aceasta, ar fi bine sa aveti la dumneavoastra tot timpul cate 1-2 bucati de zahar cubic.

Daca uitati sa utilizati Diabrezide:

Daca uitati sa luati una sau mai multe doze, luati o doza imediat ce v-ati amintit si apoi continuati asa cum v-a fost prescris. Nu luati o doza dubla.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Diabrezide nu trebuie utilizat:

- daca aveti diabetului zaharat insulinodependent (de tip I)
- pentru tratamentul cetoacidozei diabetice
- pentru tratamentul pacientilor cu pre-coma sau coma diabetica
- in perioada de sarcina sau alaptare
- daca aveti diabet zaharat si boli renale sau hepatice grave
- pentru tratamentul diabetului zaharat la copii
- daca aveti diabet zaharat si urmeaza sa vi se efectueze interventii chirurgicale, ati suferit traumatisme sau aveti infectii grave
- daca aveti hipersensibilitate (sunteti alergic) la substanta activa, gliclazida, sau la alti derivati de sulfoniluree sau sulfonamide, sau la oricare alt excipient al Diabrezide
- la pacienti care utilizeaza miconazol.

Daca stiti ca va incadrati in oricare dintre categoriile mentionate mai sus, daca nu sunteti sigur despre aceasta sau daca aveti vreo indoiala referitoare la utilizarea Diabrezide va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Diabrezide

Ca in cazul oricarui alt medicament utilizat in tratamentul diabetului zaharat, glicemia dumneavoastra poate sa scada prea mult daca aportul dumneavoastra alimentar este scazut. Daca aveti o infectie, vi se efectueaza o interventie chirurgicala sau suferiti un traumatism grav, spuneti aceasta medicului dumneavoastra ca utilizati Diabrezide.

Deoarece acest produs contine lactoza, daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a-l utiliza.

Interactiuni medicamentoase

Tratamentul diabetului dumneavoastra zaharat cu Diabrezide poate fi afectat de diferite alte medicamente ce va pot fi prescrise sau pe care le puteti obtine fara prescriptie medicala. Unele medicamente pot potenta efectul Diabrezide producand scaderea glicemiei dumneavoastra.

Acestea pot fi: alte medicamente utilizate in tratamentul diabetului zaharat, medicamente antiinflamatoare, medicamente utilizate pentru scaderea coagulabilitatii sangelui, unele medicamente utilizate in tratamentul infectiilor fungice (miconazol) si bacteriene, medicamente ce au efect asupra colesterolului, medicamente utilizate in tratamentul astmului bronsic, unele antidepresive, unele medicamente utilizate in tratamentul hipertensiunii arteriale.

In cazul miconazolului, potentarea efectului hipoglicemic a evoluat chiar catre stadiul de coma. Unele medicamente pot reduce efectul Diabrezide producand cresterea glicemiei. Acestea pot fi: danazol, glucocorticiozi, contraceptive orale, medicamente utilizate pentru cresterea tensiunii arteriale in afectiuni grave cu hipotensiune arteriala, diuretice.

Este foarte important sa va adresati medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati oricare alt medicament

Utilizarea Diabrezide cu alimente si bauturi:

Consumul de etanol poate sa afecteze controlul terapeutic al diabetului zaharat.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Capacitatea dumneavoastra de concentrare si, prin aceasta, capacitatea dumneavoastra de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje poate fi afectata daca diabetul dumneavoastra zaharat nu este controlat terapeutic in mod adecvat. Luati masurile necesare de prevenire a producerii hipoglicemiei in timp ce conduceti vehicule sau folositi utilaje.

Reactii adverse posibile

Utilizat in doze terapeutice, Diabrezide poate determina, la unii pacienti, reactii adverse. Acestea includ: greata, durere abdominala, diaree/constipatie, cefalee, ameteli, eruptii cutanate, scaderea numarului celulelor sanguine, precum cea a eritrocitelor (anemie), a leucocitelor (leucopenie, agranulocitoza) si trombocitelor (trombocitopenie). Anemia poate provoca fatigabilitate si ameteli; leucopenia si agranulocitoza pot provoca infectii spontane si febra; trombocitopenia poate provoca aparitia echimozelor sau a sangerarii prelungite. Toate aceste modificari pot fi evidentiate prin efectuarea testelor sanguine. Daca oricare dintre simptomele prezentate anterior apare in timpul tratamentului, trebuie sa va adresati imediat medicului dumneavoastra. Daca observati aparitia unei reactii adverse care nu a fost mentionata in acest prospect va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Diabrezide

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Diabrezide, comprimate, 80 mg Gliclazida

Substanta activa este gliclazida.
Excipientii sunt: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, povidona, amidonglicolat de sodiu, stearat de magneziu.

Ambalaj

Comprimatele Diabrezide sunt de culoare alba, cu forma rotunda si margini aplatizate, cu linie mediana pe una din fete. Diabrezide este ambalat in cutii cu 2 blistere din PVC-PE-PVDC/Al a cate 20 comprimate.

Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

L. Molteni & C. dei F.lli Alitti Societa di Esercizio S.p.A.

Strada Statale 67 - Tosco Romagnola, Granatieri, 50018 Scandicci, Florenza, Italia

Data ultimei verificari a prospectului - August 2005

Citeste si despre:

Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Galactoreea – secretia lactata patologica De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa