DETICENE, flac.inj.

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii:
Melanom malign metastatic, sarcoame, boala Hodgkin.
Contraindicatii:
Alergie la dacarbazina, depresie medulara severa, sarcina, alaptare; se evita sau prudenta in prezenta infectiilor acute.
Administrare:
In injectii sau perfuzii intravenoase 2-4,5 mg/kilocorp si zi timp de 10 zile, se poate repeta la intervale de 4 saptamani; sau 250 mg/m2 si zi timp de 5 zile, se poate repeta la intervale de 3 saptamani; sau cantitatea totala introdusa ca doza unica. In cure chimioterapice, conform schemei de tratament; obisnuit 100 mg/m2 si zi in cicluri de 4-5 zile cu pauze de 3 saptamani.
Actiune:
Compus triazenic cu proprietati citostatice, actioneaza probabil ca agent alchilant si antimetabolit purinic.
Compozitie:
Flacon continand dacarbazina 100 mg, sub forma de pulbere pentru prepararea de solutie injectabila (cutie cu un flacon continand substanta activa si o fiola a 10 ml apa distilata ca solvent).
Reactii adverse:
Frecvent deprimare medulara cu leucopenie, trombocitopenie, rareori anemie (se controleaza regulat hematopoieza pentru a evita accidente toxice grave).
Deseori anorexie, greata, voma (se administreaza in prealabil fenobarbital si/sau un antivomitiv).
Mai rar diaree (se recomanda restrictia de apa si alimente 4-6 ore inainte de administrare).
Uneori congestia fetei, parestezii, alopecie, eruptii eritematoase sau urticariene, fotosensibilizare.
Foarte rar tromboza venei hepatice si necroza hepatocelulara letala, soc anafilactic; ocazional, dupa circa o saptamana de la injectarea unei doze mari poate aparea un sindrom pseudegripal, cu astenie, febra, mialgii, stare de rau.

Introducerea paravenos provoaca iritatie marcata, chiar necroza.

Citeste si despre:

Mezoteliomul cat de rar este si cum il tratam Sarbatori fericite si sanatoase: Cum sa mentii echilibrul intre distractie si sanatate in perioada festiva Terapii inovatoare in tratamentul leucemiei si al limfoamelor Legatura intre disfunctiile tiroidiene si tulburarile depresive si anxioase Medicina tintita: generalitati, istoric si perspective Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Cancerul pulmonar non-microcelular: abordari terapeutice si strategii personalizate Osteoporoza si rolul hormonilor in sanatatea osoasa Menopauza si terapia de substitutie hormonala: benefici si riscuri Tulburarile de crestere la copii: terapiile hormonale si provocarile etice Prolapsul vaginal si impactul asupra sanatatii feminine