CODEINA FOSFAT 15 mg - comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021
Prospect produs: CODEINA FOSFAT 15 mg








Afisare pentru tiparire
CODEINA FOSFAT 15 mg
, comprimate
R05DA04

codeine phosphate









Compozitie: 15 mg fosfat de codeina, excipienti q.s. pentru un comprimat.


Actiune terapeutica: Antitusiv prin efect inhibitor al centrului tusei, cu o durata de 3-6 ore.


Indicatii: Tuse iritativa neproductiva; dureri de intensitate moderata (se asociaza obisnuit cu acid acetilsalicilic sau alt analgezic-antipiretic); diaree acuta.


Reactii adverse: Pot aparea fenomene de sedare, greturi, varsaturi, voma, constipatie. La doze mari poate surveni deprimare respiratorie.


Contraindicatii: Insuficienta cardiaca, hepatica, insuficienta renala avansata, insuficienta respiratorie evidenta, sensibilitate la codeina.


Precautii: Se prescrie cu prudenta la bolnavii cu astm bronsic si emfizem pulmonar, la care poate accentua fenomenele de insuficienta respiratorie. Doze mai mari de 0,3 mg/kg corp pot produce convulsii la copii. Codeina se regaseste in laptele matern si trece prin bariera placentara. Desi nu exista date certe privind existenta unor efecte nocive asupra sarcinii datorate administrarii Codeinei, se recomanda totusi, ca si in cazul altor medicamente, administrarea cu prudenta femeilor insarcinate. Nu se administreaza femeilor care alapteaza. Codeina poate dezvolta obisnuinta in cazul administrarii prelungite, in doze mari. Figureaza pe lista substantelor dopante (interzise sportivilor).

Supradozare: Supradozarile accidentale pot duce la depresiune respiratorie, hipotensiune, coma si colaps. Se recomanda asistenta medicala specializata.


Interactiuni cu alte medicamente: Efectul deprimant central al codeinei este potentat de fenotiazine, antidepresive triciclice, IMAO, antihistaminice, tranchilizante, sedative, hipnotice, alcool. Codeina potenteaza analgezicele. Efectele Codeinei sunt scazute de caolin (scade absorbtia).


Doze, mod de administrare: Codeina se administreaza in doze cat mai mici, la adult 15 mg o data pentru a putea fi repetata la nevoie. Nu se repeta administrarea inainte de 4 ore. Doze peste 50-60 mg pot accentua tusea. Adulti: 1 comprimat de trei ori pe zi. Copii intre 7-15 ani: 1-2 comprimate pe zi. Copii intre 3-6 ani: 1/2-1 comprimat pe zi. Durata tratamentului este dependenta de gravitatea afectiunii tratate.


Forma de prezentare: Cutii continand 1 blister cu 20 comprimate.


Conditii de pastrare: In ambalajul original, la temperatura ambianta, ferit de lumina. Termen de valabilitate: 2 ani.

A.P.P.: Producator: Labormed Pharma

Citeste si despre:

Ulcerul de gamba Codeina Sindromul Piriformis Morfinomimetice Magneziul si importanta lui in dieta Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Galactoreea – secretia lactata patologica