CLIACIL 1,2 mega, comprimate filmate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Cliacil si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Cliacil este un preparat de penicilina bine tolerat cu actiune bactericida. Spectrul sau terapeutic cuprinde germeni gram pozitivi aerobi si anaerobi, cu exceptia stafilococilor penicilinazo-secretori si enterococilor. Este de asemenea eficient impotriva cocilor gram negativi si anumitor bacili gram negativi, ca si a spirochetelor. Cliacil se absoarbe bine dupa administrare orala, atingind concentratii inalte si eficiente in sange si tesuturi in scurt timp.

Infectii bacteriene cu germeni sensibili la phenoxy-metilpenicilina ca tonsilite, bronsite, bronhopneumonii, pneumonii, infectii ale urechii medii (cu exceptia infectiilor cu haemofilus influenzae) si infectii ale sinusurilor maxilare si paranazale. Infectii cutanate ca erizipel, erizipeloid si eritem migrans, inflamatii ale nodulilor limfatici (limfadenite), inflamatii ale vaselor limfatice (limfangita). Scarlatina si profilaxia acesteia, febra reumatica si profilaxia recurentelor, profilaxia endocarditei. Infectii bacteriene ale cavitatii bucale si gingiei: infiltrate inflamatorii, dentitie intirziata de gradul II si III, fistule antrale (perforatii in sinusul maxilar), profilaxia infectiilor dupa interventiile dentare si de chirurgie orala sau extractiilor dentare la pacientii cu risc crescut (de ex. cu defecte cardiace congenitale, valve cardiace artificiale, endocardita reumatica), infectii bacteriene secundare cu germeni grampozitivi ca urmare a unor gingivite sau stomatite virale.

Mod de administrare

Durata tratamentului depinde deevolutia bolii. Tratamentul ar trebui continuat inca 3 zile dupanormalizarea temperaturii. Pentru tratamentul tonsilitei Cliacil se va administra cel putin 10 zile, in scopul prevenirii recidivelor saucomplicatiilor secundare. Cliacil se recomanda a fi administrat pestomacul gol, de preferat o ora inaintea meselor. Tabletele trebuieinghitite ca atare cu mult lichid (nu se sug).

Dozare - Daca nu se indica altfel de catre medic, serecomanda urmatoarele doze:

Tablete de 600 000 U

Tablete de 1,2 Mega UI

Copii scolari: 3 x zi-1 tableta

Adolescenti: 3 xzi-1/2-1 tableta

Adolescenti: 3 xzi -1 tableta

Adulti: 3 xzi-1 tableta

Adulti: 3 x zi-2 tablete



Se pot administra doze mai mariin functie de sensibilitatea patogenului si tipul bolii. La pacientiicu anurie se recomanda prelungirea intervalului intre doze la 12 ore.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la penicilina. Cliacil nu se va administra pacientilor cu afectiuni gastrointestinale severe insotite de varsaturi si diaree, deoarece in acest caz nu poate fi garantata absorbtia adecvata a preparatului (in astfel de cazuri se recomanda terapia parentala cu penicilina G).

Precautii

La pacientii cu hipersensibilitate la cefalosporine, trebuie luata in considerare posibilitatea existentei unei sensibilitati incrucisate.Reactii adverseIn cazul aparitiei unor reactii adverse neasteptate, se va informa neintirziat medicul.
Efecte la nivelul tractului gastrointestinal: tulburari gastrointestinale ca greata, voma, dureri abdominale, accelerarea tranzitului intestinal sau diaree sunt rare si nu necesita de obicei intreruperea tratamentului. Posibilitatea unei colite pseudo-membranoase ar trebui luata in calcul la pacientii la care apar diarei persistente in timpul tratamentului sau in primele saptamani de dupa tratament. Aceasta afectiune intestinala inflamatorie provocata de terapia cu antibiotice poate periclita viata. Administrarea de Cliacil trebuie imediat intrerupta in astfel de situatii. Doctorul trebuie sa initieze fara intirziere un tratament adecvat. Nu se vor administra in astfel de cazuri medicamente care inhiba motilitatea intestinala (peristaltismul).
Reactii de hipersensibilitate: ocazional pot fi observate reactii de hipersensibilitate, in majoritatea cazurilor sub forma de reactii cutanate (rash cutanat, prurit). Dispar de obicei repede dupa intreruperea tratamentului. O reactie urticariforma de tip imediat, necesita intreruperea terapiei. Alte manifestari care pot sa apara sunt febra medicamentoasa, spasm bronsic, eozinofilie, edem angioneurotic, edem al laringelui, boala serului, anemie hemolitica, vasculita alergica si nefrita acuta. In cazuri izolate poate sa apara soc anafilactic care pericliteaza viata.
Reactii cutanate buloase, uneori periclitind viata, de obicei implicind mucoasele au fost observate in cazuri izolate (sindrom Stevens-Johnson, sindrom Lyell). Astfel de reactii se intilnesc la pacientii cu tendinta catre reactii de hipersensibilitate.
Efecte asupra tabloului sanguin: reducerea numarului de celule albe sanguine (leucopenie, agranulocitoza), reducerea numarului de plachete (trombocitopenie), reducerea numarului tuturor celulelor sanguine (pancitopenie).
Alte efecte: In cazuri extrem de rare, poate fi observata o decolorare pasagera a dintilor in timpul tratamentului cu Cliacil. Ocazional pot aparea rash cutanat sau inflamatii ale mucoaselor membranoase, in special in regiunea gurii; uscaciunea gurii si tulburari ale gustului pot aparea rar. La fel ca in cazul altor antibiotice, folosirea indelungata de Cliacil poate exacerba dezvoltarea organismelor nesusceptibile la penicilina. Evaluarea repetata a starii pacientului este esentiala. Daca in timpul terapiei apar suprainfectii, se vor lua masurile adecvate.

Interactiuni medicamentoase

Daca penicilina se combina cu chemoterapeutice bacteriostatice sau antibiotice (de ex. tetracicline, cloramfenicol) activitatea penicilinei poate fi atenuata sau anulata. Administrarea simultana de Cliacil impreuna cu indometacin, fenilbutazona, salicilati sau sulfinpirazone poate conduce la nivele serice ridicate sau prelungite. Administrarea concomitenta de probenecid inhiba excretia renala a penicilinei. Administrarea penicilinei poate determina o reducere pasagera a concentratiilor plasmatice ale estrogenilor si gestagenilor. Eficienta contraceptivelor orale este nesigura in astfel de situatii. Absorbtia de Cliacil poate fi redusa in situatia in care s-a produs sau se dezvolta sterilizarea intestinala cu aminoglicozide (neomicina). Daca apar stari diareice ca o consecinta a tratamentului cu Cliacil absorbtia altor medicamente administrate oral poate fi perturbata, iar eficienta lor poate fi in consecinta diminuata. In timpul terapiei cu preparate de penicilina determinarile non-enzimatice de zahar in urina si testele pentru urobilinogen pot da rezultate fals pozitive.

Sarcina si alaptarea

Cliacil poate fi administrat in timpul sarcinii si alaptarii.

Reactii adverse posibile

In cazul aparitiei unor reactii adverse neasteptate, se va informa neintirziat medicul. Efecte la nivelul tractului gastrointestinal: tulburari gastrointestinale ca greata, voma, dureri abdominale, accelerarea tranzitului intestinal sau diaree sunt rare si nu necesita de obicei intreruperea tratamentului. Posibilitatea unei colite pseudomembranoase ar trebui luata in calcul la pacientii la care apare diareea persistenta in timpul tratamentului sau in primele saptamani de dupa tratament. Aceasta afectiune intestinala inflamatorie provocata de terapia cu antibiotice poate periclita viata. Administrarea de Cliacil trebuie imediat intrerupta in astfel de situatii. Doctorul trebuie sa initieze fara intirziere un tratament adecvat. Nu se vor administra in astfel de cazuri medicamente care inhiba motilitatea intestinala (peristaltismul).

Reactii de hipersensibilitate: ocazional pot fi observate reactii de hipersensibilitate, in majoritatea cazurilor sub forma de reactii cutanate (rash cutanat, prurit). Dispar de obicei repede dupa intreruperea tratamentului. O reactie urticariforma de tip imediat, necesita intreruperea terapiei. Alte manifestari care pot sa apara sunt febra medicamentoasa, spasm bronsic, eozinofilie, edem angioneurotic, edem al laringelui, boala serului, anemie hemolitica, vasculita alergica si nefrita acuta. In cazuri izolate poate sa apara soc anafilactic care pericliteaza viata. Reactii cutanate buloase, uneori periclitind viata, de obicei implicind mucoasele au fost observate in cazuri izolate (sindrom Stevens-Johnson, sindrom Lyell). Astfel de reactii se intalnesc la pacientii cu tendinta catre reactii de hipersensibilitate. Efecte asupra tabloului sanguin: reducerea numarului de celule albe sanguine (leucopenie, agranulocitoza), reducerea numarului de plachete (trombocitopenie), reducerea numarului tuturor celulelor sanguine (pancitopenie).

Alte efecte: In cazuri extrem de rare, poate fi observata o decolorare pasagera a dintilor in timpul tratamentului cu Cliacil. Ocazional pot aparea rash cutanat sau inflamatii ale mucoaselor membranoase, in special in regiunea gurii; uscaciunea gurii si tulburari ale gustului pot aparea rar. La fel ca in cazul altor antibiotice, folosirea indelungata de Cliacil poate exacerba dezvoltarea organismelor nesusceptibile la penicilina. Evaluarea repetata a starii pacientului este esentiala. Daca in timpul terapiei apar suprainfectii, se vor lua masurile adecvate.

Informatii suplimentare

Compozitie

Fiecare tableta filmata de Cliacil contine 600 000 U.I. (390 mg) de phenoxy-methylpenicilina potasica.
Fiecare tableta filmata de Cliacil 1,2 Mega contine 1 200 000 U.I. (780 g) de phenoxy-methylpenicilina potasica.

Ambalaj

Cliacil: 10, 100 si 500 tablete filmate. Cliacil 1, 2 Mega: 10, 100 si 500 tablete filmate.

Citeste si despre:

Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Mituri despre frumusete