CEFOTAXIME, flacoane injectabile

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Cefotaxime si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Antibiotic din grupul cefalosporinelor de generatia a III-a. Produsul actioneaza ca bactericid (-lactamic. Spectrul de activitate cuprinde germeni grampozitivi si gramnegativi dupa cum urmeaza: tulpini de Streptococcus (exclusiv grupul D), Pneumococcus, Staphylococcus, Bacillus subtilis, Mycoides, Corynebacterium diphteriae, Erysipelotrix insidiosa, Gonococcus (producator sau neproducator de (-lactamaza), Meningococus, alte tulpini de Neisseria, Escherichia coli, Klebsiella, Enterobacter, Serratia, Proteus-indol pozitiv si negativ, Salmonellae, Citobacter, Providencia, Shigellae, Yersinia, Haemophillus influenzae, para-influenzae, Bordetella pertussis, Moraxella, Peptoccoccus, Peptostreptococcus, Veillonella, Clostridium perfrigens, Eubacterium, Propionibacterium, Fusobacterium. Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter, Alcaligenes campylobacter, Bacteriodes fragilis sunt inconstant sensibile la produs. Dupa administrarea i.m. sau i.v. a dozei terapeutice, antibioticul difuzeaza rapid in tesuturi patrunzand si in lichidul cefalorahidian, meninge, urechea medie, prostata, trece in secretia bronsica, lichidul pleural, lichidul de ascita, laptele matern, traverseaza bariera placentara. Produsul se elimina pe cale urinara ca atare sau metabolit dezacetilat si pe cale biliara.

Cefotaxima este indicata in tratamentul infectiilor severe cauzate de microorganisme sensibile: infectii ale aparatului respirator, infectii al aparatului urinar, infectii otorinolaringologice, septicemii, endocardite, meningite, infectii ale oaselor si articulatiilor, infectii ale pielii si tesuturilor moi, infectii abdominale, infectii ginecologice.
Mod de administrare

Dozarea, calea de administrare si intervalul dintre doua doze consecutive depind de severitatea infectiei, sensibilitatea germenului patogen si starea pacientului. Cefotaxima se poate administra intravenos si intramuscular. Pentru uz intravenos, se vor dilua 500 mg in 2 ml, 1 g in 4 ml si respectiv 2 g in 10 ml apa distilata. Solutia se va injecta lent, timp de 3 - 5 min.
Dozele mai mari de cefotaxima se adminstreaza in perfuzie intravenoasa astfel: 2 g cefotaxima se dilueaza in 40 ml apa distilata, respectiv 100 ml clorura de sodiu 0,9%, dextroza 5% sau alte solutii perfuzabile (cu exceptia carbonatului de sodiu).

O solutie din 1 g cefotaxima diluata in 14 ml apa distilata este izotonica.
Perfuzii scurte (2 g la 40 ml diluant) se administreaza timp de 20 min., perfuzii lungi (2 g la 100 ml clorura de sodiu izotonica sau dextroza) se administreaza timp de 50 - 60 min.

Pentru uz intramuscular se dilueaza 500 mg in 2 ml, 1 g in 3 ml, 2 g in 5 ml apa distilata. Solutia va fi injectata profund in muschiul gluteal. Solutia preparata este stabila timp de 24 ore si se va pastra la frigider.

Doza recomandata pentru adulti si copii peste 12 ani este de 1 g la fiecare 12 ore. In cazuri grave, doza poate fi marita la 2 g la fiecare 12 ore, iar in cazuri de dozare zilnica mai mare se va reduce intervalul dintre prize la 6 - 8 ore. Doza maxima zilnica nu va depasi 12 g. Pentru nou-nascuti si sugari, doza zilnica recomandata este de 50 - 100 mg/kg corp/zi, divizata in doze individuale la intervale de 12 pana la 6 ore.

La prematuri doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 50 mg/kg corp/zi. In cazul unei disfunctii renale doza va fi ajustata dupa gradul disfunctiei. La aparitia anuriei incipiente (un clearance la creatinina de 5 ml/min) doza de cefotaxima va fi redusa la jumatate. In terapie combinata, solutiile de cefotaxima nu se vor amesteca cu solutii de aminoglicozide, ci se vor administra separat.

Atentie! Ca si celelalte cefalosporine, cefotaxima poate provoca o reactie pozitiva directa la testul Coombs. La determinarea glucozei in urina prin metoda reductiei se pot obtine rezultate fals pozitive. Pentru a evita aceste cazuri, se va folosi un test enzimatic.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Cefotaxima este contraindicata pacientilor care au prezentat hipersensibilitate la cefalosporine. Se va prescrie cu precautie pacientilor cu antecedente de hipersensibilitate la penicilina si alti alergeni.

Precautii

Cefotaxima se va utiliza in timpul sarcinii numai cu indicatii stricte. Se cere precautie la mamele care alapteaza, deoarece cefotaxima este excretata in lapte, in concentratii reduse. Nu s-a constatat nefrotoxicitate, totusi, la pacientii cu o disfunctie renala grava, dozarea cefotaximei este conditionata de gradul disfunctiei. Precautie la suferinzii de boli gastrointestinale.

Reactii adverse posibile

Cefotaxima este in general bine tolerata; cele mai frecvente sunt reactiile locale la locul injectarii. Reactiile alergice cutanate, tulburari gastrointestinale (colita pseudomembranoasa) pot aparea in cursul sau dupa tratamentul cu cefotaxima. Mai putin frecvente sunt cefaleea, trombocitopenia, leucopenia tranzitorie, eozinofilia si neutropenia, cresterile temporare ale valorilor GOT si GPT in ser, nivelul fosfatazei alcaline si ale azotului ureic in sange.

Informatii suplimentare

Compozitie

Flacon injectabil continand 0,5 g, 1 g sau 2 g cefotaxim (sub forma de sare sodica).

Citeste si despre:

Preparatele injectabile cu botox Contraceptivele injectabile Celulele stem si incontinenta urinara Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie Fricile copilului sunt normale Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Marirea buzelor Liftingul gatului Botoxul Metcatinona (Cat) Solutii pentru o piele neteda