ANTIBIOPTAL, colir

Prospect

Publicat: 06 Noiembrie 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Antibioptal si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Antibioptal este indicat pentru infectiile camerei anterioare a ochiului provocate de bacterii sensibile Gram-negativ si Gram-pozitiv.

Mod de administrare

Doza recomandata este de 1 - 2 picaturi Antibioptal instilate in sacul conjunctival, de 3-6 ori pe zi.

Supradozaj

Nu au fost raportate cazuri de supradozaj cu Antibioptal.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la oricare dintre componentele produsului.

Precautii

Utilizarea prelungita sau repetata a produsului poate duce la dezvoltarea microorganismelor rezistente, inclusiv a fungilor si la fenomene de sensibilizare, in principal la neomicina; de asemenea, sunt posibile reactii de hipersensibilitate incrucisata cu alte aminoglicozide. in aceste cazuri sau daca nu se observa ameliorare dupa aproximativ 7 zile de terapie, trebuie informat medicul care va adopta masurile adecvate.

In cazuri rare s-a observat hipoplazie medulara dupa utilizarea locala prelungita a cloramfenicolului. Ca urmare, medicamentul trebuie utilizat o perioada scurta de timp, cu exceptia cazului in care medicul recomanda altfel.

Administrarea accidentala sau pe termen lung de doze mari poate produce fenomene toxice (ototoxice/nefrotoxice pentru neomicina si hipoplazice medulare pentru cloramfenicol).

Administrarea la copii mici trebuie luata in considerare numai daca este absolut necesar si numai sub supraveghere medicala.

Produsul trebuie utilizat in decurs de 15 zile dupa prima deschidere a flaconului.

Interactiuni medicamentoase

Nu se cunosc.

Sarcina si alaptarea

Antibioptal nu trebuie administrat in timpul sarcinii si alaptarii cu exceptia cazului in care beneficiul terapeutic matern depaseste riscul potential fetal. In aceste cazuri, administrarea produsului se va face numai sub supraveghere medicala.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Antibioptal nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Utilizarea indelungata a cloramfenicolului poate provoca fenomene de sensibilizare (arsuri, edem angioneurotic, urticarie, dermatita veziculara si maculo-papulara); in aceste cazuri tratamentul trebuie intrerupt.

Reactiile adverse datorate absorbtiei sistemice a cloramfenicolului si neomicinei sunt putin probabile. Produsul are toxicitate mica si este bine tolerat local.

In tratamentul de lunga durata cu doze mari, trebuie luat in considerare riscul potential de oto/nefrotoxicitate legat de neomicina si de hipoplazie medulara legat de cloramfenicol.

Neomicina produce sensibilizare cutanata. S-a raportat cresterea numarului persoanelor cu hipersensibilitate la neomicina; la acestia pot sa apara reactii de hipersensibilitate incrucisata cu alte aminoglicozide care pot impiedica utilizarea ulterioara a acestora (de exemplu: kanamicina, paromicina, streptomicina, posibil, gentamicina).

Cum se pastreaza Antibioptal

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi intre 2-8 grade Celsius, in ambalajul original A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, timp de 15 zile, dupa deschiderea flaconului. A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Ambalaj

Cutie cu un flacon picurator a 10 ml picaturi oftalmice, solutie.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Farmila Farmaceutici Milano S.p.A. Via E. Fermi 50, 20019 Settimo Milanese, Italia

Fabricant

Farmila Farmaceutici Milano S.p.A., Italia

Data ultimei verificari a prospectului Aprilie 2004

Citeste si despre:

Conjunctivita - cauze, simptome, tratament Betablocante adrenergice Keratoconjunctivita uscata (xeroftalmia) Keratoconjunctivita sicca Abraziunile corneene Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Cum poti profita de ultima tehnologie in materie de analize medicale Cerinte minime de securitate si sanatate referitoare la asistenta medicala la bordul navelor Tratamentul iritatiei corneene Traumatismele oftamologice Glaucomul Glaucomul, boala cu simptome tarzii
Cere sfatul medicului ×