AGAPURIN RETARD, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Agapurin Retard si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Preparatul se recomanda a fi utilizat la pacienti adulti cu tulburari ale circulatiei venoase in tesuturile periferice, determinate de flux sanguin vascular periferic scazut, in tratamentul destinat tesuturilor afectate de distrofie (de exemplu ulcer crural), in tulburari ale circulatiei sanguine cerebrale (arterioscleroza cerebrala, sechele post-atac cerebral), in tulburari ale circulatiei sanguine la nivelul ochiului si a urechii interne.

Mod de administrare

De obicei se recomanda 1 comprimat Agapurin retard de 2-3 ori pe zi sau 1 comprimat de Agapurin 600 retard de doua ori pe zi.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu folositi acest preparat in cazul unei hipersensibilitati cunoscute la substanta activa sau la oricare dintre excipienti, in sangerari masive si in hemoragii cerebrale si retiniene, in tulburari severe de hemocoagulare. Se va folosi numai daca este absolut necesar in infarct miocardic acut, hipotensiune pronuntata si aritmie. Nu se recomanda femeilor in timpul sarcinii si a perioadei de alaptare.

Precautii

Presiunea sanguina trebuie monitorizata in timpul tratamentului deoarece poate aparea o scadere a acesteia si, rareori, simptome de angina pectorala la pacientii cu hipotensiune sau circulatie sanguina instabila. Administrarea de doze mari la pacientii diabetici tratati cu insulina sau antidiabetice orale poate conduce la o hipoglicemie pronuntata. De aceea in timpul tratamentului cu Agapurin retard trebuie ajustata dozarea antidiabeticelor.

Interactiuni medicamentoase

- accentueaza efectul antihipertensivelor;

- potenteaza efectul hipoglicemiant al insulinei si al antidiabeticelor orale (glibenclamid);

-la asocierea cu anticoagulante sau antiagregante plachetare se monitorizeaza atent timpul de sangerare sau de protrombina.

Reactii adverse posibile

- eritem (inrosirea pielii cu senzatie de caldura), tulburari gastrointestinale;
- senzatie de presiune epigastrica;
- senzatie de plenitudine;
- greata;
- varsaturi;
- diaree;
- aritmii cariace, tahicardie.
Ocazional pot sa apara:
- prurit;
- inrosirea pielii;
- urticarie;
- reactii anafilactice insotite de edem angioneurotic;
- bronhospasm si uneori chiar de soc circulator (se intrerupe tratamentul);
- ameteli;
- cefalee;
- tulburari ale somnului;
- colestaza intrahepatica si cresterea transaminazelor (cazuri foarte izolate);
- trombocitopenie (foarte izolat).
Foarte rar s-au semnalat:
- angina pectorala;
- caderi ale tensiunii arteriale, mai ales la pacientii cu tendinta crescuta la hemoragii, sangerari (de ex.: la nivelul pielii si/sau mucoaselor gastrice).

Informatii suplimentare

Compozitie

Agapurin retard: 1 comprimat retard contine 400 mg pentoxifilina.
Agapurin 600 retard: 1 comprimat retard contine 600 mg pentoxifilina.

Citeste si despre:

Dizabilitatea intelectuala sau retardul mintal Betablocante adrenergice Sindromul Piriformis Boala Canavan Sarcina: Ce trebuie cunoscut despre administrarea vitaminelor prenatale Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Sindromul Schwartz–Jampel Sindromul WAGR Metronidazolul si sarcina Fenilcetonuria (PKU) Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere