Timp de protrombina

timp de coagulare a plasmei sangvine in prezenta unui extract de tesut de origine umana, animala sau sintetica, tromboplastina.

Indicatii - Masurarea timpului de protrombina (T.P.), practicata in laborator pe un prelevat sangvin de la bolnav, permite evaluarea globala a activitatii factorilor coagularii ai caii intrinseci (coagularea declansata prin contact cu tromboplastina eliberata in mod normal de catre celule). Acest test serveste la cercetarea unei tendinte hemoragice congenitale sau dobandite, cauzata de un deficit in factorii II, V, VII sau X, de o atingere hepatica sau de o avitaminoza K, precum si la supravegherea tratamentelor anticoagulante cu antivitamine K.

Rezultate - Rezultatele sunt exprimate in secunde, in procente din timpul obtinut in raport cu un martor sau, mai bine, ca indice INR (International Normalized Ratio sau raport international normalizat), care tine cont de sensibilitatea reactivilor. Un timp de protrombina mare indica o coagulare modificata, de origine terapeutica sau patologica.
Sinonim: timp quick.

Citeste si despre:

Analize hematologice (hematocrit, formula leucocitara, timp de coagulare, analiza grupelor de sange, etc.)

Trombofilia poate fi acum depistata din timp! Un test genetic iti arata predispozitia pentru Trombofilie

Hematemeza (varsatura cu sange)

Atrezia biliara

Paracetamol

Intoxicatia cu paracetamol

Tromboza venoasa profunda

Adevaruri despre sange

Encefalopatia hepatica sau coma hepatica

Sindromul Kasabach - Merritt