Actonel, comprimate filmate

Prospect

Publicat: 12 Octombrie 2016 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Actonel si pentru ce se utilizeaza

Actiune terapeutica
Actonel apartine unui grup de medicamente non-hormonale numite bifosfonati, utilizate pentru tratamentul bolilor osoase. Actonel actioneaza direct la nivelul oaselor, facandu-le mai rezistente si, ca urmare, mai putin predispuse la fracturi.

Osul este un tesut viu. Tesutul osos imbatranit este indepartat continuu din schelet si inlocuit cu tesut osos nou.

Osteoporoza postmenopauza este o afectiune care apare la femei dupa menopauza, in cadrul careia osul devine mai slab, mai fragil si mai predispus de a se fractura dupa o cadere sau solicitare.

Coloana vertebrala, soldul si incheietura pumnului reprezinta oasele cele mai susceptibile la fracturi, desi acest lucru se poate intampla cu orice os al corpului dumneavoastra. Fracturile determinate de osteoporoza pot sa determine la randul lor dureri de spate, scadere in inaltime si curbare a spatelui. Multi pacienti cu osteoporoza nu prezinta niciun fel de simptome si este posibil ca dumneavoastra sa nu fi stiut niciodata ca aveti osteoporoza.

Indicatii
Actonel 75 mg este recomandat pentru tratamentul osteoporozei la femei aflate in postmenopauza.

Mod de administrare

Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doze:
Comprimatele de Actonel trebuie luate in ACELEAsI doua date consecutive ale fiecarei luni, de exemplu in zilele de 1 si 2 ale lunii sau in zilele de 15 si 16 ale lunii.

Pentru a lua comprimatele de Actonel alegeti 2 zile consecutive dintr-o luna, despre care credeti ca se potrivesc cel mai bine programului dumneavoastra. Luati UN comprimat de Actonel in dimineata primei zile alese de dumneavoastra. Luati al doilea comprimat in dimineata zilei urmatoare.

Repetati tratamentul in fiecare luna, pastrand aceleasi doua date consecutive. Pentru a va ajuta sa va amintiti cand trebuie sa luati urmatoarele comprimate, puteti sa va insemnati din timp in calendar, cu stiloul sau marker-ul, datele din lunile urmatoare.

Luati-va comprimatul de Actonel cu cel putin 30 de minute inainte de ingerarea primului aliment sau bauturi (exceptand apa plata) sau de administrarea altui medicament din ziua respectiva.

Indicatii de administrare
Luati comprimatul stand in pozitie verticala (puteti sta in pozitie sezand sau in picioare), pentru a evita senzatia de arsuri in capul pieptului.

Inghititi comprimatul cu cel putin un pahar cu apa plata (120 ml). Nu luati comprimatul cu apa minerala sau cu alte bauturi decat apa plata. Inghititi comprimatul intreg. Nu il sugeti sau mestecati.

Nu va intindeti la orizontala timp de cel putin 30 de minute dupa ce ati luat comprimatul.
Medicul dumneavoastra va va spune daca aveti nevoie de suplimente de calciu sau vitamine, in cazul in care aportul din alimente nu este suficient.

Daca luati mai mult Actonel decat trebuie: beti un pahar plin cu lapte si solicitati imediat consult medical.

Daca incetati sa luati Actonel: este posibil puteti sa incepeti sa pierdeti masa osoasa. Va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua in considerare intreruperea tratamentului.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Nu luati Actonel in urmatoarele cazuri:

Inainte sa luati Actonel, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului daca:

Copii si adolescenti
Risedronatul de sodiu nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani, din cauza datelor insuficiente privind siguranta si eficacitatea.

Interactiuni medicamentoase
Medicamentele care contin unul dintre urmatoarele elemente scad efectul Actonel, daca sunt luate concomitent:

Trebuie sa luati aceste medicamente la cel putin 30 de minute dupa ce ati luat comprimatul de Actonel.

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

Actonel impreuna cu alimente si bauturi
Este foarte important sa NU luati comprimatul dumneavoastra de Actonel cu alimente si bauturi (altele decat apa plata), pentru ca acesta sa actioneze cum trebuie. in special, nu luati acest medicament cu produse lactate (cum este laptele), deoarece acestea contin calciu (vezi punctul Interactiuni medicamentoase).

Consumati alimentele si bauturile (altele decat apa plata) la cel putin 30 de minute dupa ce ati luat comprimatul de Actonel.

Sarcina si alaptarea

NU luati Actonel daca este posibil sa fiti gravida, sunteti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida (vezi punctul Nu luati Actonel). Nu este cunoscut riscul potential asociat cu utilizarea risedronatului de sodiu (substanta activa din compozitia Actonel) la gravide.

NU luati Actonel daca alaptati (vezi punctul Nu luati Actonel).
Actonel trebuie utilizat pentru tratament numai la femei aflate in perioada de postmenopauza.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu se cunoaste ca Actonel sa afecteze capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Opriti administrarea Actonel si adresati-va imediat unui medic daca prezentati una dintre urmatoarele reactii adverse:

Simptomele unei reactii alergice severe, cum sunt:

Rareori poate sa apara fractura neobisnuita la nivelul femurului, in special la pacientii care urmeaza un tratament pe termen lung pentru osteoporoza. Adresati-va medicului dumneavoastra daca prezentati durere, slabiciune sau disconfort la nivelul coapsei, soldului sau la nivel inghinal, deoarece acest lucru poate fi un semn precoce al unei posibile fracturi de femur. Totusi, in cursul studiilor clinice, celelalte reactii adverse observate au fost, de obicei, de intensitate usoara si nu au necesitat intreruperea tratamentului.

Reactii adverse frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane)

Reactii adverse mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane)

Reactii adverse rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane)

In experienta dupa punerea pe piata, au fost raportate urmatoarele reactii adverse (cu frecventa necunoscuta):

Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe website- ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale www.anm.ro. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Actonel

A nu se lasa la indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie si blister, dupa EXP.

Informatii suplimentare

Compozitie
Substanta activa: risedronatul de sodiu. Fiecare comprimat filmat contine risedronat de sodiu 75 mg, echivalent cu acid risedronic 69,6 mg.

Celelalte componente:
Nucleu: celuloza microcristalina, crospovidona A si stearat de magneziu;
Film: hidroxipropilmetilceluloza, macrogol 400, macrogol 8000, hidroxipropilceluloza, dioxid de siliciu coloidal anhidru, dioxid de titan (E171), oxid rosu de fer (E172).

Ambalaj
Actonel 75 mg comprimate filmate se prezinta sub forma de comprimate filmate ovale, de culoare roz, cu dimensiunea de 11,7 x 5,8 mm, marcate cu RSN pe o fata si cu 75 mg pe cealalta fata.
Comprimatele sunt disponibile in cutii cu blistere care contin 2, 4, 6 si 8 comprimate.

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Producatorul
Warner Chilcott Deutschland GmbH
Dr.-Otto-Rohm-Str. 2-4
64331 Weiterstadt, Germania

Citeste si despre:

Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie O noua generatie de lentile fotocromice Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Mituri despre frumusete
Cere sfatul medicului ×