ACTH

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Actiune terapeutica
Hormon adrenocorticotrop secretat de hipofiza anterioara, stimulator specific al zonelor fasciculata si reticulara din cortexul suprarenal, care produc hormoni glucocorticosteroizi.

Indicatii
Reumatism poliarticular acut (ca adjuvant in cure scurte), poliartrita cronica evolutiva, artrite si tenosinovite nespecifice, unele boli infectioase severe, unele afectiuni hepatice; unele colagenoze; afectiuni hematologice (anemii hemolitice autoimune); dupa cure indelungate cu hormoni glucocortisteroizi; in afectiuni oculare alergice si alte alergii; pentru testarea capacitatii de functionare a suprarenalei (testul Thorn).
Mod de administrare
Adulti:-10 pana la 40 U.I., de 4 ori pe zi, in injectii i.m., i.v. sau in perfuzii lente; dupa obtinerea stimularii dorite, doza se poate reduce la 10-20 U.I. de 2-3 ori pe zi (dupa varsta si afectiune).
Copii: -doza uzuala 1-2 U.I./kilocorp/zi in 3-4 prize (maximum 50 U.I. pe zi).
In cursul tratamentului se recomanda regim hiposodat si administrarea de clorura de potasiu (2-4 g/zi).
Contraindicatii
Sclerodermie; osteoporoza; micoze sitemice; herpes simplex ocular; boala ulceroasa; insuficienta cardiaca congestiva; hipertensiune arteriala; hipersensibilitate la proteinele porcine.
Precautii
La gravide, mame care alapteaza si femei de varsta procreatiei, in unele boli infectioase (tuberculoza s.a.); diabetul zaharat.

Reactii adverse
Aceleasi cu ale glucosteroizilor (retentie de sodiu si apa, eliminarea excesiva de potasiu, mobilizarea calciului si fosforului, depletie de azot, hiperglicemie, ulcer gastric, cresterea receptivitatii la infectii etc.). Produsul poate provoca fenomene alergice de intensitate variabila (eruptii, dispnee, uneori soc).

Citeste si despre:

Hipopituitarismul Tumorile hipofizare (ale glandei pituitare) Adenomul hipofizar Testul de supresie la dexametazona Hiperplazia congenitala a glandelor suprarenale #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Tumorile hipofizare Boala Addison - insuficienta suprarenaliana lenta Cancerul pulmonar cu celule mici (microcelular) Probleme ale cavitatii bucale Sindromul Cushing - hipercorticismul
Cere sfatul medicului ×