ACID NICOTINIC, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Acid nicotinic si pentru ce se utilizeaza

Indicatii
Pentru actiunea vasodilatatoare se prescrie, cu eficienta modesta, in tulburari circulatorii cerebrale, ateroscleroza cerebrala, ramolisment, tulburari circulatorii la hipertensivi, tulburari circulatorii retiniene (spasme, embolie, tromboza a venei centrale a retinei, retinite angiospastice), tulburari circulatorii sfera ORL (ameteli, sindrom Meniere, migrene), tulburari circulatorii periferice (arterite, sindromul raynaud, degeraturi). Hiperlipoproteinemii de tip II a si b, III, IV, V. Deoarece este greu tolerat, se recomanda numai in cazurile in care celelalte hipolipemiante sunt inactive sau produc efecte adverse.

Mod de administrare

Pe cale orala, doza de 50-500 mg de 2-3 ori pe zi la mese, dizolvate in apa, pentru actiune vasodilatatoare.
Pentru a reduce la minimum efectele adverse, se incepe cu doze mici si se cresc gradat:3 g/zi, la mese, in 3-4 prize, pentru actiune hipolipemianta.

Atentionari si precautii

Contraindicatii
Hemoragii recente, insuficienta cardiaca, infarct miocardic, ulcer gastroduodenal.
Se administreaza cu prudenta sau se evita in primul trimestru de sarcina.

Precautii
Atentie la asocierea cu vasodilatatoare si hipotensive (risc de scadere tensionala marcata).

Interactiuni medicamentoase

Se recomanda precautie la administrarea concomitenta cu remedii hipotensive, acid acetilsalicilic, anticoagulante din cauza posibilitatii de interactiune cu aceste remedii.

Potenteaza efectul fibrinoliticelor, spasmoliticeor, glicozidelor cardiace, actiunea hepatotoxica a alcoolului.

La administrarea concomitenta cu hipolipidemiante din alte grupe este posibila majorarea riscului de dezvoltare a efectelor toxice.

Reduce absorbtia sechestrantilor acizilor biiari (este necesara respectarea unui interval de 1,5-2 ore intre administrari); diminueaza efectul hipoglicemic al remediilor antidiabetice.

Acidul nicotinic reduce toxicitatea neomicinei i previne reducerea concentratiei de colesterol si HDL induse de neomicina.

Sarcina si alaptarea

In timpul sarcinii si in perioada de alaptare medicamentul se administreaza cu precautie. Adminstrarea dozelor mari este contraindicata.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Uneori congestia fetei, senzatie de caldura, tahicardie, tremor, ocazional urticarie, prurit, nervozitate, anorexie, greata si voma, epigastralgii, diaree, colici abdominale, activarea ulcerului; dozele mari pot provoca hipotensiune arteriala, cresterea transaminazelor si fosfatazei alcaline, hiperuricemie, micsorarea tolerantei la glucoza (indeosebi pentru tratamentul prelungit).

Cum se pastreaza Acid nicotinic

A se pastra la loc uscat, ferit de lumina, la temperatura sub 25 grade Celsius.

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie
Comprimate a 100 mg acid nicotinic.

Citeste si despre:

Guta - cauze, simptome, tratament Fitoterapia hiperglicemiilor Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Instrumentele pentru scaderea nivelului de colesterol Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Ouale – bune sau rele? Carnea de porc: beneficii si riscuri Pregatirea din punct de vedere nutritional pentru primele 2 luni de sarcina Vitaminele si mineralele Trigliceridele
Cere sfatul medicului ×