Cele mai multe dintre pietrele la rinichi sunt formate din oxalat si calciu. Pietrele la rinichi apar atat la barbati cat si femei din multiple cauze, printre care dieta, genele mostenite etc.
Medicii prescriu pentru prevenirea pietrelor la rinichi un regim alimentar cu un nivel scazut de calciu. Aceasta abordare are sens daca este inteles modul in care calciul este gestionat in organism. Nivelul de calciu din sange este mentinut destul de constat, in general, prin dieta.
Modificarea cantitatii de calciu din dieta duce la schimbari minore ale nivelurilor de calciu din sange.
O alta abordare pentru prevenirea formarii pietrelor la rinichi la adulti este de a consuma alimente bogate in calciu si de a evita oxalatii. Acest lucru se poate face prin reducerea volumului de oxalati.
Este foarte important sa nu se foloseasca suplimente de calciu fara recomandarea medicului. De asemenea, aportul crescut de sodiu si proteine poate provoca prezenta pietrelor la rinichi.
Daca se vor evita alimentele enumerate mai jos se va putea reduce consumul de oxalati:
- ciocolata
- ceai
- spanac
- sfecla
- arahide
- migdale
- nuci pecan.
Printre alimentele cu un continut ridicat de calciu care pot fi incluse in dieta se regasesc:
- in cazul copiilor cu varsta peste 5 ani si a adultilor produsele lactate degresate sau cu un continut scazut de grasimi
- in cazul copiilor cu varsta cuprinsa intre 2-5 ani
Utilizarea acestor surse de calciu este recomandata ca parte a unei diete echilibrate in care vor fi incluse toate grupele alimentare. Studiile au demonstrat ca alimentele care au un continut ridicat de grasime au un nivel mai scazut de calciu decat cele care contin mai putine grasimi.
Este indicat sa se citeasca atent eticheta produsului, inainte de a fi consumat, pentru a stii care este continutul acestuia de calciu.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.