Xerostomie

Uscaciune excesiva a gurii.

Cauze - O xerostomie este cauzata de o secretie insuficienta de saliva (hiposialie), chiar nula (asialie). Cauzele sale sunt numeroase. O xerostomie tranzitorie poate surveni in caz de anxietate (trac, teama) sau de deshidratare o xerostomie indelungata este de cele mai multe ori legata de sindromul Gougerot-sjogren, de luarea de anumite medicamente (atropinice, psihotrope ca antidepresoarele) sau, inca, de o radioterapie anticanceroasa a gatului sau a fetei.

simptome si semne - O xerostomie este extrem de deranjanta; subiectului ii vine greu sa se hraneasca si sa vorbeasca; ii este sete in permanenta. In plus, aceasta tulburare antreneaza, in timp, carii si afectiuni ale gurii.

tratament - Se asociaza tratamentul cauzei, atunci cand este posibil, cu cel al simptomelor xerostomiei: administrare, pe cale orala, de medicamente cu actiune sialogoga, pulverizatii bucale repetate de saliva artificiala etc.

Citeste si despre:

Gura uscata sau xerostomia Xerostomia si problemele pe care le declanseaza in cavitatea orala Iaurtul - un nou aliat impotriva respiratiei urat mirositoare Gura uscata noaptea? Care ar putea fi cauzele? Poliartrita favorizeaza aparitia osteoporozei, sau…invers ? Candidoza orala si aftele Hidratarea Depresia - optiuni terapeutice Keratoconjunctivita sicca Efectele secundare ale medicamentelor uzuale