Voma

Expulzie pe gura a continutului stomacului.
Voma, provocata de contractia diafragmului si a muschilor abdominali, este, de asemenea, un act reflex: orice excitatie a tractului digestiv poate determina o incitatie vomitiva transmisa centrilor nervosi bulbari prin intermediul nervilor glosofaringian si pneumogastric.

Cauze
Acestea sunt multiple: rau de mare, afectiuni acute ale abdomenului (ocluzie a intestinului subtire, colecistita, peritonita); boli digestive cronice (stenoza de pilor sau de intestin gros); afectiuni neurologice sau otorinolaringologice (meningita, tumora cerebrala, boala lui Meniere); tulburari metabolice sau endocrine (acidoza diabetica, hipercalcemie); sarcina; luarea unor medicamente (antibiotice, digitalice, chimioterapie anticanceroasa); glaucom (crestere a presiunii intraoculare); tulburari psihiatrice (anorexie, nevroza).

Tratament
Un episod izolat de voma nu necesita, de cele mai multe ori, nici un tratament. In caz de vome repetate, tratamentul depinde de cauza: chirurgie, suprimare a medicamentelor responsabile etc. Tratamentul simptomelor merge de la administrarea de sedative, de antispasmodice si/sau de antiemetice, pana la rehidratarea prin perfuzie venoasa.
Sinonim: varsatura.

Citeste si despre:

Metode de evitare a starilor de voma din timpul sarcinii Starea de voma (varsaturile) Starile de greata si de voma la copil 10 strategii de a diminua grijile cronice Cauzele genetice ale avortului spontan - Mutatii, deletii si mozaicism Cand vorbim despre sex cu cei mici? Divortul si stresul la copii 5 metode prin care putem invinge anxietatea Nasterea fara dureri Igiena intima: ghid pentru femei