Virus al imunodeficientei umane

virus responsabil de sida. In engleza Human Immunodeficiency virus, cu abrevierea HIV, adoptata si in limba romana.

Descriere - virusurile imunodeficientei umane (hiv) constituie subfamilia lentivirusurilor, apartinand, la randul ei, familiei retrovirusurilor. Acestea din urma sunt virusuri cu arn, capabile sa retrotranscrie ARN-ul lor in ADN, adica sa copieze informatia genetica continuta in arn-ul lor sub forma de ADN, datorita unei enzime pe care o contin, transcriptaza inversa (reverstranscriptaza). Acest adn, numit proviral, se integreaza apoi in adn-ul celulei infectate pentru a ramane aici in asteptare sau pentru a fi copiat de catre adn-ul celulei.

Tipuri - Actualmente se cunosc doua virusuri ale imunodeficientei umane hiv 1, descoperit in 1983, si hiv 2, descoperit in 1986. hiv 2 este actualmente limitat la Africa Occidentala.

Diagnostic - infectia cu hiv este pusa in evidenta prin prezenta in serul sangvin a anticorpilor specifici dezvoltati impotriva virusului (test elisa), decelabili doar dupa aproximativ 6 pana la 12 saptamani de la contaminare. Dar, acest test putand fi fals pozitiv, un rezultat pozitiv trebuie sa fie controlat prin reactia zisa a lui Western-Blot, sensibila la proteinele virusului.
Sinonim: HIV.

Citeste si despre:

SIDA - Infectia cu Virusul Imunodeficientei Umane (HIV) Se poate transmite virusul HIV prin sarut? Sindromul imunodeficientei dobandite si complicatiile neurologice Cum sa traiesti cu virusul HIV sau cu SIDA Limfoame asociate cu SIDA – Tratament Sexul protejat Factorii de risc pentru displazia celulelor cervicale Infectia cu Chlamydia trachomatis Simptomele de HIV si SIDA la femei Mituri si realitati despre contactarea, simptomele si tratamentul HIV/SIDA