Uveita

Este o inflamatie a uveei (membrana intermediara vascularizata, care hraneste ochiul, constituita din iris, corpul ciliar si coroida). O uveita poate fi de origine bacteriana, in caz de plaga, de interventie chirurgicala sau de infectie, de origine virala, agentii in cauza fiind in principal un virus herpetic, ori de un citomegslovirus, responsabili de infectii la subiectii imunodeprimati, de origine parazitara, de origine micozica, de origine autoimuna. O uveita poate de asemenea sa insoteasca unele afectiuni reumatologice, boli de sistem, o sarcoidoza, o meningita. Uveitele se pot manifesta printr-o scadere a tensiunii si printr-o roseata. Uveitele intermediare sau pars planites, mai rare dar deosebi de insidioase, se manifesta prin cateva muste zburatoare in fata ochilor, care dispar in cateva zile sau saptamani.

Diagnosticul - se pune pe baza examenului clinic si a examenului la biomicroscop, uneori si pe baza angiografiei oculare.

Tratamentul - consta in administrarea de antiinflamatoare locale sau generale care atenueaza puseele. Este imperativa tratarea cauzei atunci cand aceasta este cunoscuta.

Citeste si despre:

Uveitele - cauze, simptome, tratament Uveita acuta anterioara in cadrul Spondiloartropatiilor Legatura dintre tensiunea oculara si riscul de glaucom Boala Behcet - afectarea neurologica Despre ochi si vedere: mit si adevar Poliartrita favorizeaza aparitia osteoporozei, sau…invers ? Abraziunile corneene Keratita interstitiala Cauzele vederii incetosate Fotofobia (sensibilitatea la lumina)