TSH

hormon secretat de catre antehipofiza (partea anterioara a hipofizei, mica glanda endocrina situata la baza creierului) si destinata stimularii sintezei hormonilor tiroidieni, precum si cresterii si proliferarii celulelor tiroidiene.
Tireostimulina este cunoscuta sub numele de TSH (Thyroid Stimulating Hormone, hormon stimulant al tiroidei); productia sa este stimulata de un hormon hipotalamic, tiroliberina (sau TRH), si este reglata de catre hormonii tiroidieni.

Examene - Tireostimulina poate fi masurata in sange. Acest dozaj este foarte util pentru supravegherea tratamentelor cu hormoni tiroidieni. Nivelul sangvin normal variaza intre 0,2 si 3 microunitati pe mililitru.

Patologie - O crestere a nivelului sangvin al tireostimulinei traduce aproape intotdeauna o hipotiroidie (micsorare a secretiei de hormoni tiroidieni) de origine tiroidiana; diminuarea sa este adesea reflectarea unei hipertiroidii (cresterea secretiei de hormoni tiroidieni). Acest nivel este interpretat in functie de cel al tiroxinei.
Sinonim: hormon tireotrop, tireostimulina.

Citeste si despre:

Legatura dintre tiroida si kilogramele in plus Importanta clinica a tiroglobulinei Hipopituitarismul 7 metode de regenerare a parului Afectiunile tiroidei - Hipertiroidismul Tulburarile endocrine si bolile articulare 13 investigatii pentru persoanele de peste 35 de ani Hipotiroidia si sarcina Gusa tiroidiana Osteoartrita