Trunchi cerebral

Parte a sistemului nervos intracranian (encefal) care face tranzitia intre creier si maduva spinarii. trunchiul cerebral este unit in spate cu creierul mic prin pedunculii cerebelosi. El este divizat in trei parti: bulbul rahidian, protuberanta inelara si pedunculii cerebrali. substanta cenusie centrala este fragmentata in nuclei, care constituie originea ultimilor zece nervi cranieni. Substanta alba este reprezentata de fascicule lungi dintre care unii, ascendenti, sunt senzitivi (cai ale sensibilitatii de suprafata si ale sensibilitatii profunde), altii, descendenti, fiind motori (fascicul piramidal si cai extrapiramidale). Trunchiul cerebral delimiteaza, impreuna cu creierul mic, o cavitate umpluta cu lichid cefalorahidian, cel de al 4-lea ventricul. Centrii respiratori vitali se situeaza la nivelul sau.

Patologie -
Trunchiul cerebral poate fi sediul traumatismelor, tumorilor sau al inflamatiilor de origine degenerativa, infectioasa sau vasculara.

Citeste si despre:

Lucruri pe care ar trebui sa le stii inainte de a face un RMN cerebral Reabilitarea post accident vascular cerebral Abcesul cerebral Tumorile cerebrale la adulti: tratament - informatii pentru pacient Diferentele dintre cele doua emisfere cerebrale si functiile acestora Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Simptomele leziunilor cerebrale Tumorile cerebrale - Generalitati Neurosifilis sau sifilis cerebral Siringobulbia