Trismus

Constrictie a maxilarelor cauzata de contractura involuntara a muschilor masticatori.

Cauze - Trismusul este primul semn de recunoastere a tetanosului. Dar el se mai observa si in cazuri de leziuni locale inflamatorii (amigdalita, flegmon al amigdalei, abces dentar cauzat de eruptia unui dinte mandibular de minte, artrita temporomaxilara), in cursul bolii Horton (arterita temporala) sau poate fi provocat de un traumatism (luxatie, fractura de maxilar). Unele intoxicatii (cu stricnina) sau unele accidente de intoleranta medicamentoasa (neuroleptice) pot, de asemenea, sa provoace un trismus. Acesta pune in evidenta, in unele cazuri, afectiuni de origine neurologica precum meningita acuta, scleroza in placi, boala Parkinson sau hemiplegia.

Tratament - Acesta depinde de cauza, antibiotice in caz de trismus de origine dentara, spitalizare si administrare de ser antitetanic uman in caz de tatanos etc. Mai pot fi prescrise si medicamente care antreneaza o relaxare musculara (miorelaxante, curarizante).

Citeste si despre:

Tetanosul - informatii generale MDMA (Ecstazy) Abcesul periamigdalian Informatii esentiale despre amigdalita Patologia eruptiei dentare Tetanosul Tot ce trebuie sa stiti despre botox Ce trebuie sa stiti despre opistotonus Boala Gausher- maladie lizozomala Stridor, laringita sau epiglotita