Transaminaza

enzima care accelereaza transferul unei grupari amino de la un acid aminat la un acid cetonic.
Utilizare in scop diagnostic. Doua transaminaze prezinta un interes clinic .
- Alanin-aminotramferaza (alt, alat, sau SGPT Serum Glutamopyruvate Transferase) este prezenta mai ales in ficat si in rinichi. Nivelul sau creste in caz de distrugere a celulelor ficatului - mai ales in cursul unei hepatite virale, inainte de aparitia icterului - uneori in masura foarte mare; acest nivel mai creste, insa in proportii mai mici, in cursul altor boli ale ficatului (cancer, ciroza, hepatita toxica cauzata de tetraclorura de carbon, de exemplu, obstructia biliara etc.) si in cursul infarctului de miocard.
- Aspartat-aminotramferaza (AST, ASAT sau SGOT Serum Glutamooxaloacetate). Transaminanzele se afla, in principal, in celulele muschilor striati, ale ficatului si in globulele rosii. Nivelul ei creste in caz de distrugere a celulelor, in particular in caz de infarct al miocardului si de miopatie. In caz de distrugere a celulelor ficatului, nivelul sangvin de AST creste mai putin decat cel al ALT.
Sinonim: aminotransferaza.

Citeste si despre:

Ce presupune numarul mare de transaminaze hepatice? Analize biochimice - analiza enzimelor sanguine (fosfataza alcalina, fosfataza acida, aldolaza, transaminazele, colinesteraza, amilaza, LDH, creatin kinaza) Analize biochimice ale sangelui – modificari ale transaminazelor hepatice Hepatita cronica cu virus B - cum se pune diagnosticul? Mic dictionar de analize medicale, constante biologice (enzime, hormoni, substante organice etc.) Femeia insarcinata Includerea in tratamentul antiviral pentru hepatitele cronice Paracetamol Pacientii cu poliartrita reumatoida si spondilita s-au intalnit cu medicii in cadrul primei conferinte ReumaPac Intoxicatia cu paracetamol
Cere sfatul medicului ×