Tatuaj

Desen care nu se poate sterge, practicat pe piele.
Un tatuaj este realizat de cele mai multe ori din motive de gust personal, dar el mai poate avea ca scop si o reparatie estetica practicata de un medic specialist, constand, de exemplu, in redesenarea areolei unui san dupa o interventie chirurgicala

Tehnica - Diferiti pigmenti pot fi introdusi in derm, fie prin intepaturi, cu ajutorul unor ace manipulate cu mana sau montate intr-un aparat electric, fie prin depuneri in incizii cutanate, care se cicatrizeaza si inchid in interior pigmentul; de asemenea, se mai poate trece un fir colorat printr-un tunel sapat in epiderm.

Riscuri - Riscul principal al tatuajului este contaminarea cu agenti infectiosi ca HIV sau virusul hepatitei, transportati prin instrumente de la o persoana contaminata la o persoana indemna (care nu are in corp acesti agenti infectiosi). Probabilitatea acestor incidente este ridicata atunci cand se apeleaza la tatuatori neprofesionisti care nu respecta regulile de asepsie, de sterilizare si de utilizare a materialului de unica intrebuintare. In plus, tatuajele facute de neprofesionisti sunt, in general, mai profunde, mai neregulate si mai dificil de sters decat cele care sunt realizate de profesionisti.
Tehnicile de distrugere a tatuajelor sunt numeroase, dar nici una nu este cu adevarat satisfacatoare, deoarece toate sunt indelungate (mai multe luni) si expun la un risc de cicatrice, in particular hipertrofica (prin formarea unui sul fibros).

Citeste si despre:

Tatuajele cosmetice (buze, sprancene, contur al ochilor)

Impactul tatuajelor asupra sanatatii

Proceduri cosmetice - indepartarea tatuajelor permanente cu ajutorul laserului

Ce ar trebui sa stiti inainte de a va face un tatuaj

Totul despre efectuarea corecta a tatuajelor

Atentie la tatuaje! Pot da complicatii periculoase

Metode de indepartare a tatuajelor

Riscurile la care te expui cand iti faci un tatuaj

Adevarul despre tatuaje si infectiile asociate. Pot duce la aparitia cancerului?

Dermabraziunea - generalitati