Spermograma

Examen al spermei care are drept scop studiul numarului si mobilitatii spermatozoizilor, precum si procentajul de spermatozoizi anormali.

Indicatii - O spermograma se efectueaza atunci cand un cuplu apeleaza la consultatie din cauza infertilitatii. Atunci este important sa se determine eventuala existenta a unor anomalii ale spermei si de a sti daca aceasta sterilitate este trecatoare sau definitiva. In fapt, febra si luarea de anumite medicamente pot diminua in mod tranzitoriu numarul de spermatozoizi. In caz de constatare a unei anomalii, medicul prescrie intotdeauna cel putin o spermograma inainte de a stabili un diagnostic definitiv.

Tehnica - Spermograma analizeaza 3 caracteristici ale spermatozoizilor.
- Numarul de spermatozoizi trebuie sa fie de minimum 30 milioane pe mililitru intr-un ejaculat normal (de]a 2 la 6 mililitri). O concentratie inferioara traduce o oligospermie, in timp ceabsenta de spermatozoizi constituie o azoospermie.
- Mobilitatea spermatozoizilor este, de asemenea, studiata: 30% dintre ei trebuie sa fie mobili in prima ora si sa ramana mobili 4 ore dupa ejaculare. Sub aceste praguri se vorbeste de astenospermie primitiva sau secundara.
- Analiza formelor anormale se face pe baza spermocitogramei (frotiu care permite examinarea unui numar de 100 spermatozoizi). O sperma este considerata ca fiind suficient de frecundanta atunci cand mai mult de 30% dintre spermatozoizi au o forma normala. Se considera anormali spermatozoizii prea mici (hipotrofici), cu cap dublu (bicefali), cu flagel dublu (bifizi). Sub acest procentaj (adica mai putin de 30% forme normale), se vorbeste de teratospermie.

Pregatire si desfasurare - O spermograma se practica intr-un laborator de analize medicale. Inainte de examen, pacientul trebuie sa se abtina de la orice relatie sexuala pe timp de 3-5 zile, cu scopul ca sperma emisa sa corespunda cantitativ criteriilor de referinta. In ziua examenului, dupa ce a urinat pentru a elimina germenii prezenti intotdeauna in canalul uretral, barbatul isi recolteaza singur sperma prin masturbare.

Citeste si despre:

Analiza materialului seminal (spermograma) Spermograma: utilizari, procedura si rezultate Cauzele infertilitatii masculine Indicatii pentru efectuarea cariotipului Fertilitate, disfunctii sexuale Histerosalpingograma Cauze imunologice de infertilitate Testarea fertilitatii - Teste de infertilitate Infertilitatea masculina - metode terapeutice Colectarea spermei si pregatirea pentru reproducerea asistata