Sonda

Instrument cilindric in forma de tija sau de tub subtire si lung, introdus in interiorul corpului in scop diagnostic sau terapeutic.
Sondele sunt introduse pe o cale naturala (nara, esofag, rect, uretra etc.) sau patologica (fistula), sau chiar si prin piele. Ele servesc la explorarea traiectului unui canal patologic, la prelevarea sau la evacuarea unui produs (puroi, saliva, suc gastric, urina), la administrarea unui medicament, a oxigenului sau a alimentelor (hranire artificiala), la dilatarea unui canal ingustat (uretra, ureter), la indepartarea unui calcul sau, inca, la inregistrarea sau la producera unei actitivati electrice in inima (antrenare extrasistolica).

Citeste si despre:

Tratamentul intoxicatiei cu cianuri Testul de stres la efort Screeningul cancerului endometrial Restaurari ultraconservative Perforatia esofagiana Tratamentul incontinentei fecale Accidentul vascular cerebral si incontinenta Hiperplazia benigna de prostata Tumori gastrointestinale stromale Displazia Bronhopulmonara (BPD) – Boala pulmonara cronica la copii