Sonda moleculara

Fragment de A.D.N. sau de A.R.N. natural sau sintetic, care produce o mica parte a A.D.N.-ului sau a A.R.N.-ului uman sau al altui organism, utilizat in examenele de laborator.

Tehnica -
Un marker, de exemplu o substanta radioactiva, este fixat pe sonda nucleica, care este pus in contact cu A.D.N.-ul studiat (provenind - de exemplu - din celulele prelevate de la un bolnav). Sonda se prinde atunci electiv de partea de A.D.N. studiat care ii corespunde, daca aceasta exista: astfel, o sonda care reproduce o gena responsabila de o boala se fixeaza pe genele persoanelor atinse de aceasta boala si nu pe genele persoanelor indemne. Localizarea este pusa apoi in evidenta datorita markerului. A.R.N.-ul se utilizeaza in mod analog.
Sinonime: sonda nucleica, sonda genetica.

Citeste si despre:

Testul de paternitate Distrofia Musculara Tratamentul cu statine - beneficii si efecte adverse Stimularea cerebrala profunda Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic Tratamentul intoxicatiei cu cianuri Greseli frecvente de infrumusetare Testul de stres la efort Screeningul cancerului endometrial Restaurari ultraconservative
Cere sfatul medicului ×