Soc termic

Totalitatea simptomelor provocate de o expunere excesiva la caldura, socul termic este deosebit de grav la copilul sub doi ani, a carui reglare termica este prost asigurata, rezervele sale organice de apa fiind mici. El poate sa priveasca si adultul si survine de cele mai multe ori dupa o expunere prelungita la soare.

simptome - socul termic se manifesta printr-o temperatura rectala mai mare de 40 grade Celsius, printr-un facies cenusiu, o piele uscata si fierbinte, ochii tulburi, o adinamie (slabiciune musculara), o stare de prostratie. El se poate complica prin crize convulsive.

Tratament - Socul termic se trateaza printr-o rehidratare pe cale venoasa si necesita, de cele mai multe ori, o spitalizare.
- La sugari, prevenirea consta in purtatul de haine usoare in sezonul cald, in folosirea doar a unui cearceaf pentru invelit, in aerisirea si umidificarea locului in care se afla copilul, in a-i da sa bea copilului, intre mese, mai multe biberoane cu apa.
- La adult, este recomandat in caz de caldura excesiva sa se evite eforturile fizice importante fara sa se fi facut o pregatire adaptativa, sa se poarte haine usoare si ample care permit circulatia aerului, sa se bea lichide din abundenta si sa se creasca ratia de sare de bucatarie, factor important in retentia de apa.
Sinonim: soc caloric.

Citeste si despre:

Socul termic, cea mai grava problema din timpul verii. Cum poate fi prevenit Alergia la frig Bolile induse de caldura Schimbarile bruste de temperatura iti pot pune viata in pericol. Iata efectele lor! Cum sa facem fata caniculei? Bolile cardiovasculare si canicula De ce imbatranim - teorii si efecte Insolatia - un real pericol al verii care ne afecteaza sanatatea Masuri eficiente in prevenirea si tratarea insolatiei Riscurile practicarii sportului in zilele caniculare
Cere sfatul medicului ×