Afectiune caracterizata prin micsorarea capacitatii pulmonare totale (volumul total de aer continut in plamani la sfarsitul unei inspiratii maxime).
Cauze - Un sindrom restrictiv este provocat de o tulburare a ventilatiei (circulatiei de aer in caile respiratorii). EI poate fi consecutiv unei pneumectomii (ablatiei chirurgicale a unui plaman), unei paralizii a muschilor respiratori (poliomielita), unei boli care distruge o parte importanta a tesutului pulmonar - fibroza - prin dezvoltarea de tesut fibros), unui blocaj sau unei deformari importante a toracelui (spondilartrita anchilozanta, scolioza etc.)
Simptome si diagnostic - Acest sindrom se traduce, atunci cand se efectueaza spirometria (masurarea volumelor si debitelor pulmonare) printr-o micsorare a volumelor de aer inspirate si expirate. El se manifesta printr-o gafaiala la efort de o amploare variabila.
Tratament - Sindromul restrictiv are un tratament care vizeaza ingrijirea cauzei, atunci cand este posibil; in formele severe, el consta in tratarea acestor simptome (oxigenoterapie, de exemplu).