Sarcina multipla

dezvoltare simultana a mai multor fetusi in uter. Termenul de sarcina multipla se aplica sarcinii gemelare sau duble (2 fetusi), trigemelare sau triple (3 fetusi), precum si unei sarcini cvadruple, cvintuple, sextuple etc.
Tehnicile de procreatie asistata medical (inducerea ovulatiei, fecundatia in vitro) antreneaza adesea o sarcina gemelara.

Diferite tipuri de sarcina multipla - Exista doua feluri de sarcina multipla, sarcina monozigota (un singur ou) si sarcina dizigota (doua oua), aceasta din urma reprezentand 30% din sarcinile gemelare si 3 nasteri din 1000:
- In sarcina dizigota sau pluriovulara, copiii rezulta din fecundatia a doua sau mai multor ovule de catre spermatozoizi diferiti. copiii pot fi de acelasi sex sau de sexe diferite. Ei se aseamana, dar nu mai mult decat fratii si surorile nascute la date diferite
- In sarcina monozigota sau monoovulara, copiii rezulta din fecundatia de catre un spermatozoid a unui singur ovul, care se divide. Acesti copii sunt intotdeauna de acelasi sex, sunt identici din punct de vedere morfologic, fiziologic si genetic. Sangele lor are aceleasi caracteristici.

Supraveghere - Procentul de nasteri premature si de mortalitate perinatala este mai ridicat in caz de sarcina multipla. Acest risc este redus prin luarea in supraveghere precoce a sarcinii intr-un centru specializat. O sarcina multipla necesita o supraveghere crescuta, odihna, o incetare a lucrului mai devreme decat in cazul unei sarcini obisnuite, chiar daca este vorba doar de o sarcina gemelara. La nastere, copiii au, in general, o greutate mai mica decat cea a copiilor rezultati dintr-o sarcina unica si ei constituie obiectul unei supravegheri atente inca din primele saptamani ale vietii lor.

Citeste si despre:

Sarcina multipla: gemeni, tripleti Preeclampsia si hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii Sarcina molara Ce este restrictia de crestere intrauterina, cum afecteaza sarcina si cum se poate preveni? Specialistul Euromaterna ne raspunde. Preeclampsia in sarcina - o complicatie ce poate fi fatala Cerclajul de col uterin, o interventie care iti poate salva sarcina Sarcina: ce alimente trebuie evitate Hipotiroidia si sarcina Indicatiile interferonului in tratamentul sclerozei multiple Sarcina si bolile cu transmitere sexuala