Salpingectomie

Ablatie chirurgicala a unei trompe uterine sau a ambelor.
O salpingectomie este indicata in tratamentul unei infectii a trompelor (hidrosalpinx, ori acumularea de ser in trompa; piosalpinx, ori acumularea de puroi in trompa) sau pentru a trata o sarcina extrauterina tubara. Ea poate fi practicata prin laparotomie (deschidere chirurgicala a abdomenului) sau prin celiochirurgie (introducere de instrumente printr-o mica incizie abdominala). Anestezia este intotdeauna generala si spitalizarea variaza ca durata intre 4 si 7 zile, in primul caz, si intre 24 si 72 ore in al doilea caz.
O salpingectomie a unei trompe nu afecteaza in nici un fel fertilitatea femeii daca cealalta trompa este functionala; in schimb, o salpingectomie a ambelor trompe antreneaza o sterilitate definitiva.

Citeste si despre:

Ovarectomia (chirurgia indepartarii ovarelor) Tuberculoza genito-urinara Cancerul endometrial Pierderea unei sarcini si moartea neonatala Laparoscopia – in chirurgia sterilitatii Sterilizarea femeii (Ligatura trompelor) Sarcina ectopica (extrauterina) Metodele contraceptive permanente Factori care pot influenta infertilitatea feminina