boala infectioasa provocata de o salmonella, bacterie Gram negativa care paraziteaza tubul digestiv al vertebratelor.
Cauze - Salmonellozele, care prezinta numeroase varietati, sunt transmise pe cale digestiva (toxiinfectie alimentara) fie prin ingestia de apa - provenind adesea dintr-o fantana, fie prin ingestia de alimente care contin bacteria (fructe de mare crude sau insuficient preparate termic, lapte, oua). In unele cazuri, bacteria este transportata pe hrana prin intermediul mustelor, plecand de la materiile fecale infectate; hrana mai poate fi infectata atunci cand este manipulata de catre purtatori de salmonelle.
Salmonelozele afecteaza indivizii fie in cazuri izolate, fie iau forma unor epidemii, in particular in colectivitati (cantine, focare, spitale).
Simptome si semne - Acestea variaza dupa germenele responsabil: gastroenterita febrila, care survine la 24-48 ore de la ingestia alimentului contaminat si care este responsabila de diaree si de varsaturi sau infectia generalizata (febra tifoida si paratifoida, cauzate respectiv de Salmonella typhi si de Salmonella paratyphi). La bolnavii cu mijloacele de aparare imunitara slabite, pot surveni septicemii, complicate cu infectii pulmonare, meningeene, urinare sau osoase.
Tratament si prevenire - Tratamentul consta in administrarea de antibiotice. Prevenirea necesita controlul bacteriologic al produselor alimentare si al apelor de baut, precum si depistarea si evictia din colectivitati a purtatorilor microbului. In tarile in care controalele sanitare sunt insuficiente, ingestia unor astfel de alimente, atunci cand sunt crude sau putin preparate termic (indeosebi crustaceele, laptele si inghetata) nu este indicata.