Ablatie chirurgicala a unei vene safene. Safenectomia este indicata in caz de insuficienta venoasa care se afla la originea greutatii resimtite, a durerilor, edemelor sau varicelor membrelor inferioare.
Vena fiind scoasa, circulatia continua sa se efectueze in mod normal, in principal multumita trunchiurilor venoase profunde.
Desfasurare si efecte secundare - Safenectomia utilizeaza, in general, tehnica numita "stripping" care necesita o anestezie generala sau locoregionala. Este o interventie benigna care poate fi practicata in regim ambulatoriu (fara spitalizare). Dupa incizarea tesuturilor superficiale, safena este sectionata la cele doua capete. Prin incizia inferioara, se introduce un fir special prin vena, care este facut sa inainteze prin vena pana cand iese prin incizia superioara. Unde firul este legat de vena. Tragand treptat de fir de la extremitatea cealalta, se scoate si vena o data cu firul. Safenectomia antreneaza uneori cateva dureri postoperatorii, dar subiectul poate merge normal dupa operatie. Pe traiectul venei apare un hematom, care dispare in cateva zile.
Rezultat -Rezultatul safenectomiei trebuie judecat dupa vreo 3 luni de la interventie. In general, rezultatul este bun, atat in ce priveste tratamentul tulburarilor venoase, cat si aspectul estetic al gambei; mai persista uneori mici varicozitati, care pot fi sclerozate ulterior.