Rid (riduri)

Diferite tipuri de riduri - Exista doua tipuri de riduri:
- ridurile de expresie apar foarte devreme. Ele sunt legate de activitatea muschilor mimici prinsi de piele (muschi cu cel putin o insertie pe piele).
- ridurile de imbatranire care apar dupa 50 ani.

Cauze - Un rid este provocat de ruperea fibrelor elastice ale dermului si de o atingere a restului de tesut conjunctiv sub influenta imbatranirii, a slabirii sau a incretirii expresive a pielii. El poate sa se accentueze sub influenta soarelui, a vantului si a tutunului.

Tratament - Exista diferite tratamente pentru riduri:
- O dermabraziune se efectueaza cu ajutorul unui disc abraziv sau al unui glaspapir foarte fin, care permite atenuarea reliefurilor de o parte si de alta a ridurilor.
- Un lifting poate face sa dispara ridurile, mai ales cele de pe frunte, prin "intinderea" cutelor formate de structurile cutanate lasate.
- Un peeling este realizat cu ajutorul unor substante ca zapada carbonica, azotul lichid, rezorcina, acidul trieloracetic, fenolul sau acidul glicocolic.
- O ridicare a ridulelor (riduri mici) se face fie cu ajutorul ineluziilor in profunzime a unor fragmente dermice, scoase de cele mai multe ori din partea superioara si interioara a coapsei (plica inghinala), fie cu ajutorul colagenului injectabil destinat sa ridice ridulele. Injectiile cu silicon sunt mai rar intrebuintate din cauza riscului de migrare a siliconului, care, sub efectul gravitatii, se acumuleaza frecvent la marginea buzei pe care o ingroasa. Pomezile cu penetrare transcutanata sunt actualmente in curs de experimentare.

Prevenire - Numarul si amplitudinea ridurilor cresc cu varsta. Evolutia ridurilor este insotita de subtierea epidermului si de fractionarea fibrelor elastice ale dermului. Doar o excelenta igiena a vietii poate intarzia aparitia ridurilor.
Sinonim: crevasa cutanata.

Citeste si despre:

Riduri incapatanate? Un tratament simplu anti-imbatranire pentru a le combate Cremele de la A la Z Obiceiuri care afecteaza sanatatea pielii Mituri despre frumusete Cum tratezi petele pigmentare? Metode de tratament a cicatricilor post-acnee Acidul salicilic : cum il utilizezi corect
Cere sfatul medicului ×