Rezistenta la medicamentele anti-infectioase

Capacitate pe care o poseda un agent infectios patogen (bacterie, virus, parazit) de a se opune actiunii unui medicament (antibiotic, antiviral sau anliparazitar). Prin definitie, o susa bacteriana se numeste rezistenta la un antibiotic daca o concentratie minima din acest antibiotic - capabila sa inhibe cresterea bacteriei - este mai mare decat concentratiile obtinute in serul unui bolnav tratat cu doze standard de acest antibiotic.
Mecanismele de rezistenta la medicamente sunt variate si pot coexista in acelasi germene suprapunandu-si efectele: secretia unei enzime care inactiveaza medicamentul, absenta sau modificarea tintei asupra careia actioneaza medicamentul, absenta sau modificarea patrunderii rnedicamentului in agentul infectios.

Citeste si despre:

SIDA - Infectia cu Virusul Imunodeficientei Umane (HIV) Infectii virale suprainfectate Rezistenta bacteriana la antibiotice - cauze, consecinte si solutii posibile Infectia cu norovirus: simptome, raspandire, preventie, tratament Cum sa traiesti cu virusul HIV sau cu SIDA Imunodeficienta comuna variabila Malaria Amigdalita Simptomele de HIV si SIDA la femei Riscuri la care te expui prin automedicatie