Reumatism psoriazic

Consta in artrita prezenta la pacientii cu psoriazis. Artrita este o eroziune, o deteriorare treptata a cartilajului care acopera osul unei articulatii ce incepe sa se uzeze - apare odata cu inaintarea in varsta, dupa o lovitura sau la sportivi. In urma acestui proces, osul de dedesupt incepe sa se ingroase si sa se deformeze si astfel nu mai permite o flexibilitate normala in articulatia respectiva.
Cand sunt atinse doua, trei sau patru articulatii e vorba de oligoartrita; mai mult de patru articulatii, e vorba de poliartrita. Se numesc acropoliartrite artritele care afecteaza articulatiile distale (maini, picioare); poliartritele rizomelice sunt artritele care afecteaza, in principal, articulatiile din care se formeaza membrele (umar, sold); spondilartropatiile sunt artritele membrelor care se asociaza atingerilor inflamatorii ale coloanei vertebrale sau ale articulatiilor sacro-iliace. O artrita care dureaza mai mult de 3 luni se numeste cronica.
Artrita se caracterizeaza prin dureri adesea noctume care pot trezi bolnavul. Dimineata, articulatiile isi regasesc mobilitatea doar dupa o perioada de incalzire, a carei durata constituie un bun martor al gradului de inflamatie. Local, epidermul este trandafiriu sau rosu, chiar violaceu articulatia este adesea umflata, in parte datorita unei cfuziuni de lichid sinovial; analiza acestuia, dupa prclevarea prin artrocenteza (punctionarea articulatiei), permite confirmarea caracterului inflamator al bolii si cautarea germenclui patogen sau a microcristalelor. La nevoie, poate fi realizata, sub anestezie locoregionala, o biopsie a memhranei sinoviale comhinata cu o artroscopie, care permite controlul vizual.

Citeste si despre:

Bolile reumatice (reumatismul) Diferenta dintre artrita si reumatism Artrita reactiva Bolile reumatice – tot mai des intalnite in randul tinerilor, chiar al copiilor Protocol de practica in poliartrita reumatoida Calitatea lichidului sinovial si reducerea durerilor articulare Bolile reumatice si agravarea lor in sezonul rece