Retinopatie

Orice afectiune a retinei, indiferent de cauza ei.

retinopatia diabetica - Aceasta afectiune este cauzata de o degenerescenta a capilarelor care iriga retina persoanelor atinse de diabet de cel putin zece ani. Boala este favorizata de hipertensiunea arteriala. Ea se manifesta prin diferite semne: microanevrisme (mici dilatatii ale capilarelor care iau forma unor mici puncte rosii); hemoragii de intensitate si de forme variabile; exsudate albe pufoase, mari si de suprafata sau exsudate uscate, galbene, mai mici si mai profunde. O scadere a vederii poate surveni in formele evoluate.

Tratament - Tratamentul face apel la echilibrarea diabetului si la fotocoagularea cu laser a unor leziuni retiniene. Totusi, in pofida acestor tratamente, scaderea vederii poate persista.

Retinopatia hipertensiva - Aceasta afectiune a retinei este cauzata de o hipertensiune arteriala care atinge circulatia retiniana. Arterele au un calibru ingustat, pe cand venele sunt adesea dilatate. In cea mai mare parte a timpului, nu exista nici un simptom. Uneori, o sangerare in corpul vitros antreneaza aparitia unor muste in zbor in campul vizual. Complicatia acestei retinopatii consta intr-un edem retinian sau papilar.

Diagnostic si tratament - Diagnosticul se bazeaza pe examenul fundului de ochi, completat eventual cu angiografia oculara. Tratamentul consta in normalizarea tensiunii arteriale prin antihipertensoare.

Citeste si despre:

Retinopatia sau retinita pigmentara Retinopatia de prematuritate Retinopatia diabetica Sa intelegem retinopatia diabetica – relatia dintre diabet si vedere Protectia cardiovasculara a pacientului cu diabet zaharat de tip 2 Boli asociate diabetului zaharat Afectiuni cutanate in diabetul zaharat Orbirea sau cecitatea Teste screening recomandate femeilor Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat
Cere sfatul medicului ×