Reflux gastroesofagian

regurgitare a continutului acid al stomacului in esofag.

Cauze - Un reflux gastroesofagian este provocat de o incontinenta a sfincterului inferior al esofagului, a carei cauza o constituie cel mai frecvent o hernie hiatala, adica trecerea, prin diafragm, a unei parti de stomac in torace.

Simptome si semne -refluxul gastroesofagian provoaca in mod obisnuit o senzatie de arsura in golul stomacului, iradiind in spatele sternului. Durerea survine dupa masa; ea este declansata de flexia corpului in fata si dispare atunci cand subiectul se indreapta: este semnul numit al "siretului de pantof". In caz de hernie hiatala, arsurile apar de asemenea in pozitie culcata sau in cursul eforturilor de impingere abdominala.

Tratament - Tratamentul consta mai intai de toate in evitarea meselor copioase, a bauturilor efervescente, in reducerea - daca este necesar - a obezitatii existente si in combaterea aciditatii gastrice cu medicamente antiamide. Daca, in pofida tratamentului medical, refluxul persista si mai ales daca este foarte deranjant, este posibil sa se recurga la o tehnica chirurgicala, fundoplicatura. Aceasta consta in infasurarea fundusului, partea superioara a stomacului situata imediat sub diafragm, in jurul esofagului inferior pentru a crea o valva antireflux intre esofag si stomac.

Citeste si despre:

Refluxul gastroesofagian: alimente recomandate

Refluxul gastroesofagian: 8 riscuri pentru sanatate

Boala de reflux gastroesofagian

Arsurile gastrice, hernia hiatala si boala de reflux gastroesofagian (GERD)

Boala de reflux gastroesofagian, mai mult decat arsuri stomacale

Un somn linistit pentru bolnavii de reflux gastroesofagian

NeoBianacid - Un nou mod de tratare a aciditatii si refluxului gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian - simptome si tratament

NeoBianacid - Un nou mod de a trata aciditatea si refluxul gastroesofagian

Despre pirozis si refluxul gastro-esofagian