Rectoscopie

Examen care permite explorarea vizuala a peretilor rectului.
Indicatiile rectoscopiei sunt numeroase: dureri anorectale, hemoroizi, hemoragii rectale, tulburari ale tranzitului intestinal. O rectoscopie consta in introducerea prin anus in rect a unui endoscop rigid denumit rectoscop (un tub cu lungimea de 25 centimetri si cu diametrul de 1,5 centimetri, dotat cu un sistem optic). Sunt posibile biopsiile (prelevari de tesut rectal).

Pregatire si desfasurare - Pacientului trebuie sa i se administreze, in seara din ajunul examenului, o spalatura cumparata de la farmacie. Cu doua ore inaintea examenului, se efectueaza o a doua spalatura astfel ca rectul sa fie golit si curat. Nu este necesar ca examenul sa fie realizat pe nemancate. Rectoscopia se practica fara anestezie. O rectascopie dureaza cateva minute, nu este dureroasa si nu antreneaza nici un efect secundar.

Citeste si despre:

Hemoroizii, boala lumii moderne Hemoroizi Cancerul vaginal Rectocolita ulcerohemoragica Principii si metode de diagnostic in cancer Hemoroizii. Tratament si mod de prevenire Endoscopia: tipuri, pregatire si riscuri potentiale Corpii straini gastrointestinali