Recoltare de sange

Recoltarea unei probe de sange prin punctie venoasa.O luare de sange se face fie pentru o analiza, fie pentru pregatirea unei interventii chirurgicale (autotransfuzie), sau pentru a face posibila donarea de sange (transfuzie).

Pregatire si desfasurare - Cu scopul de a evita riscurile de contaminare (indeosebi cu virusul SIDA), luarea de sange se face cu ajutorul unor ace si instrumente de intrebuintare unica. Luarea de sange se face, de obicei, dintr-o vena din plica cotului sau, la persoanele ale caror vene sunt putin vizibile si la copiii mici, din venele piciorului, incheieturii mainii sau fetei dorsale a mainii. De asemenea, se poate lua o priza de sange dintr-o artera (de exemplu pentru a masura gazele din sange) sau din vasele capilare.

Sinonime: luare de sange, prelevare de sange, priza de sange.

Citeste si despre:

Recoltarea produselor biologice pentru analize (recoltarea urinei, a sangelui, a materiilor fecale, a secretiilor) Transplantul de celule stem din sangele periferic Particulele de plastic din sange - un pericol asupra sanatatii umane Problemele ciclului menstrual: cheagurile de sange, modificarile de culoare si de consistenta Donarea de sange Analize hematologice (hematocrit, formula leucocitara, timp de coagulare, analiza grupelor de sange, etc.) Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 1 Modul de recoltare, prelucrare, transport si stocare a probelor de sange Semne care indica ca ai cheaguri de sange Hemotoraxul sau acumularea de sange in cavitatea pleurala
Cere sfatul medicului ×