Purpura alergica

Afectiune caracterizata printr-o atingere, de cele mai multe ori benigna, a vaselor mici (vascularita) si prin manifestari cutanate, digestive si articulare.

Frecventa si cauze - Acest sindrom, denumit fie boala, fie sindromullui Schonlein, afecteaza mai ales copiii, cu cea mai mare frecventa intre 4 si 7 ani, si adultii tineri. Originea sa este probabil imunoalergica.

Simptome si semne - Boala se manifesta printr-o purpura, eruptie de pete purpurii (petesii, echimoze) usor in relief, amplasate de preferinta pe membrele inferioare. Membrele superioare si fata sunt foarte rar atinse. Eruptia poate fi insotita de dureri articulare si de tulburari digestive (varsaturi, de exemplu), iar evolutia se face in pusee.

Complicatii - Gravitatea bolii tine de riscul de complicatii digestive, de prim ordin fiind o invaginare intestinala acuta (replierea unei portiuni de intestin), ori de complicatii renale.

Tratament - Formele benigne nu necesita un tratament particular. Majoritatea copiilor si a adultilor tineri se vindeca in cateva saptamani sau in cateva luni. Totusi, pot surveni recidive in lunile, chiar si in anii care urmeaza primei manifestari a bolii.
In caz de atingere renala severa, confirmata printr-o biopsie a rinichiului, se poate recurge la corticosteroizi sau la imunosupresoare. Insuficienta renala necesita un tratament prin dializa, in anumite cazuri o grefa de rinichi.
Sinonim: Schonlein-Henoch
(sindrom al lui), purpura reumatoida, purpura anafilactica, purpura Schonlein-Henoch.

Citeste si despre:

Anafilaxia: alergia amenintatoare de viata Alergia la antiperspirant si deodorant Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Alergiile la peste Cum sa ne protejam de alergiile toamnei? Sunteti pregatiti pentru sezonul alergiilor? Alergia, mai agresiva ca niciodata Alergia la frig