Punctie venoasa

Prelevare de sange.

Indicatii - O luare de sange se face fie pentru o analiza, fie pentru pregatirea unei interventii chirurgicale (autotransfuzie), sau pentru a face posibila donarea de sange (transfuzie).

Pregatire si desfasurare - Cu scopul de a evita riscurile de contaminare (indeosebi cu virusul SIDA), luarea de sange se face cu ajutorul unor ace si instrumente de intrebuintare unica. Luarea de sange se face, de obicei, dintr-o vena din plica cotului sau, la persoanele ale caror vene sunt putin vizibile si la copiii mici, din venele piciorului, incheieturii mainii sau fetei dorsale a mainii. De asemenea, se poate lua o priza de sange dintr-o artera (de exemplu pentru a masura gazele din sange) sau din vasele capilare.
Sinonime: luare de sange, priza de sange.

Citeste si despre:

Complicatiile insuficientei venoase superficiale Tromboza venoasa superficiala Hernia femurala Viata in scaunul cu rotile Atrofia nervului optic - cauze, simptome, tratament Cauze de hemoragii digestive superioare - varicele esofagiene Eczemele endogene Febra Tulburari de erectie Sarcina - Luna a III-a
Cere sfatul medicului ×