Punctie biopsie

Act constand in introducerea unui trocar intr-un tesut viu si in prelevarea unui fragment din acesta pentru a fi supus analizarii.

Indicatii - O punctie-biopsie se practica atunci cand prelevarea trebuie sa se faca din profunzime.

Pregatire si desfasurare - Aceasta interventie necesita examene prealabile care permit sa se verifice daca hemostaza (ansamblul fenomenelor naturale responsabile de oprirea unei hemoragii) este apropiata de normal: procesul de coagulare si nivelul de protrombina sa fie corecte, sa existe un numar suficient de plachete sangvine. Aceasta precautie permite sa se evite riscul sangerarilor locale. Adesea este indispensabila o scurta perioada de spitalizare.
Reperele locului de punctionare sunt luate, in general cu ajutorul unei radiografii sau al unei ecografii. Punctia-biopsie sau punctia biopsica se face sub anestezie locala cu un trocar (canula taietoare sau strapungatoare care permite prelevarea unei mici probe cilindrice - sau carote - din organul sau din tumora de studiat). Manipularea instrumentului este ghidata adesea prin ecografie sau prin scaner. Fragmentul de tesut extras este apoi examinat cu ajutorul diferitelor instrumente si tehnici: microscop optic, microscop electronic, dozari chimice, culturi bacteriene sau culturi de tesuturi. Este necesara o supraveghere postoperatorie a pacientului.

Citeste si despre:

Informatii esentiale despre biopsia hepatica Biopsia sanului Informatii utile despre biopsia polipilor nazali Ce trebuie sa stim despre biopsia renala Biopsia Biopsia cutanata: informatii utile Biopsia aspirativa cu ac fin Anestezia in diverse investigatii: endoscopii, biopsii, laparoscopii sau alte investigatii exploratorii Sindromul ascitic (acumularea de lichid in abdomen) Ce este mamografia si de ce avem nevoie de ea? Interviu cu Dr. Andreea Lefter, medic specialist radiologie si imagistica medicala